EcologieBodemZonnige tot licht beschaduwde plaatsen op natte, matig voedselrijke tot voedselrijke grond (zand, leem, zavel, lichte klei en stenige plaatsen).
GroeiplaatsWaterkanten (natte steenglooiingen, langs greppels, kanalen, rivieren en grachten, kademuren en sluismuren), moerassen (verlandingsvegetaties, ruig rietland en drijftillen), drooggevallen plaatsen, op rottend hout nabij water, zeeduinen (duinvalleien en langs duinplassen), ruigten, grasland (moerassige plaatsen) en bossen (moerasbossen).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandAlgemeen, maar zeldzaam in het noordelijk zeekleigebied.
VlaanderenAlgemeen.
WalloniëVrij algemeen, maar zeldzaam in de Hoge Ardennen.
WereldIn Europa, behalve in de meest noordelijke delen. Ook in West- en Midden-Azië. Ingeburgerd in Noord-Amerika en Australië.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 3:
99Flora Batava 01:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
511Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
622Nederlandse Oecologische Flora 3:
176Wilde Planten 2:
120Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De rechtopstaande stengels zijn vertakt en zwak behaard.
Bladeren De bladeren zijn eirond tot langwerpig. Ze zijn ingesneden-gezaagd en vaak veerspletig aan de voet.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen vormen dichte, bolvormige, veelbloemige kransen langs een groot deel van de stengel in de bladoksels. De bloemkroon is wit en heeft aan de binnenkant paarse puntjes. Verder zijn de bloemen bekervormig en 4 tot 6 mm groot. De kelk is bijna zo lang als de kroonbuis en heeft 5 naaldvormige tanden. De 2 meeldraden steken uit de bloem.
Vruchten Een splitvrucht. De zaden zijn kortlevend (1-5 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.