Ecologie & verspreiding Welriekende salomonszegel staat op zonnige tot licht beschaduwde, warme, droge, matig voedselarme, basen- en kalkrijke, stikstofarme, humushoudende zand- en leemgrond, ook op stenige plaatsen. Ze groeit in loof- en naaldbossen, in boszomen en lichte duinbossen, in en langs duinstruwelen, langs duinpaden en op beschutte, kruiden- en dwergstruikenrijke noordhellingen. Verder langs spoorwegen en op rotsachtige plaatsen, soms op enigszins ruderale plaatsen en op open, stuivend duinzand. De spaarzame vondsten op de hogere zandgronden van het land staan in struikgewas op leem, de rest kan gevoeglijk als Tuinsalomonszegel beschouwd worden. Nederland ligt aan de westgrens van het Europese deel van het areaal. De giftige soort (saponinen) is algemeen in de Zeeuwse en Hollandse duinen en elders zeer zeldzaam. Bestuiving geschiedt door insecten of de plant bestuift zichzelf. De uiteindelijk blauwzwarte bessen bevatten geelbruine zaden, ze zaaien zichzelf uit of worden door de wind of onverteerde verspreid. Zie ook Gewone en Tuinsalomonszegel!
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel & Niko Buiten, 2014
|
EcologieBodemZonnige tot licht beschaduwde plaatsen op droge, matig voedselarme, kalkrijke, humushoudende grond (zand, leem en stenige plaatsen).
GroeiplaatsBossen (loofbossen), bosranden, struwelen, zeeduinen (duinbos, duinstruweel, langs duinpaden en op beschutte noordhellingen), langs spoorwegen (spoorbermen en spoorwegterreinen), rotsachtige plaatsen en soms op enigszins ruderale plaatsen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandPlaatselijk algemeen in de Hollandse en Zeeuwse duinen. Elders zeer zeldzaam, o.a. op de Veluwe.
VlaanderenZeer zeldzaam in de duinen (De Westhoek). De soort werd daar in 1992 ontdekt. In de negentiende eeuw ook gevonden in de buurt van Brussel.
WalloniëVrij zeldzaam in het Maasgebied en in Lotharingen (de zuidelijke Ardennen).
WereldGematigde streken in Europa en Azië. Noordelijk tot de poolcirkel en westelijk tot in Zuid-Engeland en Portugal.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurDuistermaat, H. (1999) Het verschil tussen
Polygonatum odoratum (Mill.) Druce (Welriekende salomonszegel) en
P. x
hybridum Brügger (Tuinsalomonszegel).
Gorteria 25: 30-31
Kops, J. (1807) Convallaria polygonatum - Wit-wortelig Dalkruid
Flora Batava 2: 94-94
Thijsse, J.P. (1912) Salomonszegel.
De Levende Natuur 17: 97-101
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 2:
241Flora Batava 02:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
120Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
131Nederlandse Oecologische Flora 4:
300Wilde Planten 1:
218, 229Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De stengels zijn kantig, naar boven toe smal gevleugeld en hangen boogvormig over.
Bladeren De blauwachtig groene bladeren zijn eirond tot langwerpig met een zeer korte steelachtige voet. Ze staan in 2 rijen.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen staan afzonderlijk of met 2 bij elkaar. Ze hangen naar 1 kant. De wit met groene bloemen zijn iets buikig en worden 5 tot 7 mm dik en tot 2 cm lang. De 6 bloembladen zijn buisvormig vergroeid en kaal. De helmdraden zijn kaal. Ze verspreiden een iets zoete geur.
Vruchten Een bes. De blauwzwarte bessen zijn giftig. De zaden zijn zeer kortlevend (< 1 jaar). Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.