Ecologie & verspreiding Wilde narcis groeit in min of meer schrale hooi- en weilanden en niet te dichte loofbossen, op vochtige, humeuze grond, op kalkhoudende tot zwak zure bodem. Zij bloeit vooral op lichte plekken en gedijt in bossen het best op de grens met grasland. Zij groeit in sommige streken in Noordoost-Nederland in boerentuintjes en boomgaarden. Deze zijn ooit overgeplant uit graslanden in de omgeving. Deze lagen steeds in randen van beekdalen en/of overgangen van zand- en leem- naar laagveengebieden. Ook plaatsen waar de plant nog in het wild groeide lagen in beekdalen; in Zuid-Limburg is zij ook van hellingen bekend. De oorspronkelijke wilde vorm is in Nederland zeer zeldzaam in Zuid-Limburg en komt in Drenthe alleen nog in boerentuinen voor. Wilde narcis is als wilde plant één van de zeldzaamste leden van de Nederlandse flora. In het westen van Nederland komt zij alleen als verwilderde plant voor, onder meer in stinzenmilieus.
CC-BY-SA 3.0 Niko Buiten, 2014
|
EcologieBodemZonnige tot licht beschaduwde plaatsen op matig vochtige tot vrij natte, matig voedselarme tot matig voedselrijke, neutrale tot vaak zwak zure, humeuze grond (zandig leem, leem en laagveen).
GroeiplaatsGrasland (beekdalgrasland en bergweiden), bermen, bossen (lichte loofbossen, bij buitenplaatsen en moerasbossen), bosranden, bosjes, soms op ruderale plaatsen en hellingen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandZeldzaam. Ook als stinsenplant.
VlaanderenVrij zeldzaam in de Leemstreek. Elders meestal alleen als stinsenplant.
WalloniëVrij algemeen tot vrij zeldzaam in Brabant, in het Maasgebied en in de Ardennen.
WereldIn West-Europa, van Groot-Brittannië en Nederland tot in Midden-Spanje, oostelijk tot in Beieren en Italië. In andere delen van Europa plaatselijk verwilderd, evenals in o.a. Noord-Amerika. Trompetnarcis: Oorspronkelijk uit Zuidwest-Europa.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurBeijerinck, W. (1957) De vroegbloeiende Tijlozen (
Narcissus pseudonarcissus L.) in ZW-Drente en ZO-Friesland.
De Levende Natuur 60: 283-288
Hoentjen, B. (2009) Wilde narcissen in ZW-Drenthe: ze zijn er nog!
Nieuwsbrief Werkgroep Florakartering Drenthe 45: 21-23
Jansen, M.T., H.N. Leys & J.J.F.E. de Wilde (1968) Stinsenflora in de Bommelerwaard.
Gorteria 4: 12-15
Kops, J. (1822) Narcissus Pseudo-Narcissus - Gemeene Narcis
Flora Batava 4: 246-246
Neijenhuijs, F. (1976) De Wilde narcis in het Hafdistrict.
De Levende Natuur 79: 193-200
Paasman, J. (2014) Op zoek naar de Wilde narcis (
Narcissus pseudonarcissus) in Rouveen, Staphorst en IJhorst.
Nieuwsbrief FLORON-district 6 26: 17-19
Zonneveld, B.J.M. (2008) The systematic value of nuclear DNA content for all species of
Narcissus L.(Amaryllidaceae).
Plant Systematics and Evolution 275(1-2): 109-132
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Bladeren De wortelstandige bladeren zijn meestal grijsgroen. Verder zijn ze lijnvormig en 0,6 tot 1½ cm breed.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De knikkende tot recht afstaande bloemen staan meestal afzonderlijk. Ze hebben lichtgele bloemdekslippen en een heldergele bijkroon, die naar boven maar een klein beetje is verwijd. De bloemsteel is 3 tot 12 mm lang. De stijl is draadvormig en heeft een 3-lobbige stempel. Trompetnarcis: De bloemstelen steken duidelijk boven de bladeren uit. Zowel de bloemdekbladen als de bijkroon zijn heldergeel. De bijkroon wordt naar boven toe wijder.
Vruchten Een doosvrucht met een vliezige wand. De zaden zijn zwart. Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Atlasblokken met waarnemingen
Het aantal atlasblokken (5x5 km) waarin de soort is gemeld binnen een periode van vijf jaar (vanaf 1980) of twintig jaar.
Niet gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en het aantal doorgegeven waarnemingen kan sterk variëren per periode,
dus een trend in verspreiding kan hier niet direct uit worden afgelezen. Het opgegeven jaartal is het eerste jaar van de
periode. Bron: gevalideerde waarnemingen uit de NDFF.
© FLORON & NDFF
download hoge resolutieFenologie bloeiendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.