EcologieBodemZonnige tot licht beschaduwde plaatsen (pionier) op natte tot vochtige, voedselrijke, met name stikstofrijke, vaak kalkhoudende grond (leem, klei en laagveen). Het mijdt zilt water.
GroeiplaatsWaterkanten (sloten, kanalen, plassen, vijvers en oeverruigten langs de rivieren), moerassen, grasland (natte plaatsen), uiterwaarden, struwelen, heggen, bossen (moerasbossen en lichtrijke beek- en rivierdalbossen), braakliggende grond en plantsoenen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij algemeen in het zuiden, het rivierengebied en laagveengebieden, vrij zeldzaam in het oosten en midden en de Hollandse en Zeeuwse duinen en zeer zeldzaam in Zeeland, op de Veluwe en in het noorden.
VlaanderenVrij algemeen, maar zeldzaam in het kustgebied, in grote delen van de Zand- en Zandleemstreek in de Kempen.
WalloniëVrij algemeen, maar zeldzaam in de Ardennen.
WereldGematigde streken in Europa en Azië. Ingeburgerd in Noord-Amerika.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 3:
109Flora Batava 02:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
287Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
522Nederlandse Oecologische Flora 1:
193Wilde Planten 2:
184Wilde-Planten.nl:
paginaAfbeelding in de Zadenatlas (Digital Plant Atlas) Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De slappe stengels liggen op de grond of steunen op andere planten. Ze zijn bovenaan kleverig behaard, min of meer vierkant en lichtgroen.
Bladeren De tegenoverstaande bladeren zijn eirond tot langwerpig-eirond, hebben vaak een hartvormige voet en geen steel (maar de onderste soms wel). Ze worden 3 tot 5 (soms tot 8) cm lang.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). IJe bloeiwijzen met witte, ongeveer 1½ cm grote bloemen. De 5 kroonbladen zijn tot de voet ingesneden (het lijken daardoor 10). Ze zijn duidelijk langer dan de kelkbladen. Een bloem heeft 5 stijlen. De schutbladen zijn kruidachtig.
Vruchten Een doosvrucht. De vruchten gaan met 5 kleppen open. Elke klep heeft aan de top 2 tanden. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.
De bloeiperiode is dit jaar 9 dagen eerder dan het langjarig gemiddelde.