EcologieBodemZonnige, open plaatsen op vochtige, voedselrijke, vaak omgewerkte grond (zand, leem, zavel, klei en stenige grond).
GroeiplaatsAkkers (graanakkers en hakvruchtakkers), moestuinen, bermen, dijken, puin, ruderale plaatsen (ook in de duinen), nieuwe plantsoenen, droge greppels, braakliggende grond, stortterreinen en gronddepots.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandAlgemeen, maar vrij zeldzaam in Zuidoost-Fryslân, Drenthe, Overijssel en op de Veluwe.
VlaanderenAlgemeen, maar zeldzaam in de Kempen.
WalloniëAlgemeen in het westelijke deel van het leemdistrict en in het Maasdistrict. Elders minder algemeen en zeldzaam in de Hoge Ardennen.
WereldKoude en gematigde streken op het noordelijk halfrond. Ingeburgerd in oa. Chili en Nieuw-Zeeland.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL LiteratuurKops, J. (1800) Thlaspi arvense - Akker Tas-Kers
Flora Batava 1: 68-68
Savelsbergh, E. (1992)
Thlaspi arvense L. als Zwergwuchsform beim Langendorfer Hof neben der Kinzweiler Burg (TK 5103/322).
Floristische Rundbriefe 26: 83-85
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 3:
158Flora Batava 01:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
429Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
497Nederlandse Oecologische Flora 2:
37Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De rechtopstaande stengels zijn kantig, kaal, bebladerd en naar boven toe vaak vertakt.
Bladeren De langwerpige, lichtgroene bladeren worden tot 6 cm lang. Ze zijn grof bochtig getand, hebben een pijlvormige voet en zijn stengelomvattend.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen groeien in eindstandige trossen. De witte kroonbladen zijn 3 tot 4 mm en de helmknoppen zijn geel.
Vruchten Een doosvrucht. De hauwtjes zijn rondachtig, 1 tot 2 cm groot, breed gevleugeld (bovenaan tot 5 mm breed) en aan de top ingesneden. Ze hebben een afstaande steel. Zaden met lage, concentrische ribbels. De zaden zijn langlevend (> 5 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.