EcologieBodemZonnige, soms half beschaduwde, open plaatsen (pionier) op vochtige tot natte, matig voedselarme, zwak zure zand- en leemgrond of in ondiep, voedselarm, zwak zuur water.
GroeiplaatsWaterkanten (langs vennen, beekoevers, modderige poelen, greppels, stilstaande sloten, ijsbaantjes en drooggevallen plaatsen), kale bodems, grasland (open plekken in nat grasland en kale plekken in nat weiland), afgravingen, zeeduinen (duinvalleien), heide (moerassige plaatsen) en bossen (drassige bospaden).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij algemeen in het oosten en midden van het land en zeldzaam op de Waddeneilanden, in de duinen, in het rivierengebied en in Zuid-Limburg. Elders zeer zeldzaam.
VlaanderenVrij algemeen in de Kempen. Elders zeldzaam tot zeer zeldzaam.
WalloniëVrij zeldzaam in de Ardennen. Elders zeldzaam tot zeer zeldzaam.
WereldIn Europa. Noordelijk tot in het Oostzeegebied. Ook in Noordwest-Afrika. Ingeburgerd in het westen van de Verenigde Staten, in Midden- en Zuid-Amerika en in Nieuw-Zeeland.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL LiteratuurBielen, J.W. (2004) Sleutel tot de in Twente waargenomen Kattenstaarten.
Hypericum 3: 4-5
Kops, J. & H.C. van Hall (1832) Peplis portula - Rondbladige Peplis
Flora Batava 6: 426-426
van Moorsel, R.C.M.J. & B. Odé (2002) Waterlepeltjes.
Gorteria 28: 119-122
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 2:
205Flora Batava 06:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
328Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
443Nederlandse Oecologische Flora 2:
218Wilde Planten 3:
164Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De vierkantige, kruipende stengels zijn doorschijnend, vaak roodachtig en min of meer liggend. Ze zijn aan de voet vertakt en wortelen op de knopen.
Bladeren De tegenover elkaar staande bladeren zijn vrij vlezig en soms rood aangelopen. Ze zijn omgekeerd eirond tot spatelvormig, hebben een ronde tot afgeknotte top en zijn in korte steel versmald.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen groeien afzonderlijk in bladoksels. Ze zijn paars, roze of witachtig, 1 tot 2 mm groot en hebben 6 kroonbladen, maar soms zijn die afwezig. Er zijn ook 6 kelkbladen. De kelk is klokvormig. De kelkbladen zijn ongeveer even lang als de bijkelkslippen.
Vruchten Een doosvrucht. De vruchten zijn bolrond en langer dan de kelkbuis. De zaden zijn langlevend (> 5 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.