Ecologie & verspreiding Bosveldkers is inheems in heel West-Europa. De beste standplaats is vochtig tot nat loofbos op voedselrijke grond met een horizontale grondwaterbeweging. Op zeeklei en op voedselarme zandgrond wil deze lage veldkers niet groeien. Deze soort staat ook langs vochtige paden en in de kwelzone van bronnen en beeklopen. Deze veldkerssoort komt bijna in heel Nederland voor. Omdat de voedselrijkdom van de Nederlandse bossen in de loop van de vorige eeuw is toegenomen, is het tegenwoordig veel algemener dan enkele tientallen jaren terug. Het breidt zich sterk uit in stedelijk gebied op beschaduwde plekken in tuinen en plantsoenen, waar het samen te vinden is met de kleine veldkers. Met de komst van Aziatische veldkers en nog andere soorten veldkers wordt het steeds lastiger al deze soorten van elkaar te onderscheiden.
CC-BY-SA 3.0 Christine Tamminga, 2014
|
EcologieBodemBeschaduwde, min of meer open plaatsen op vochtige tot vaak natte, voedselrijke, niet te zware grond (op de meeste grondsoorten, maar niet op zeeklei).
GroeiplaatsBossen (natte loofbossen en langs beschaduwde greppels en bospaden), ruigten, 's winters onder gelopen terreinen, zeeduinen, waterkanten (langs beekjes, kanalen en sloten), eendenkooien, moestuinen, kwekerijen en plantsoenen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandPlaatselijk vrij algemeen. Zeldzaam of ontbrekend op de hooggelegen, voedselarmere zandgronden en in de zeekleigebieden.
VlaanderenAlgemeen. Het meest in de Leemstreek, de Zand- en zandleemstreek en in de Kempen. De soort heeft zich sterk uitgebreid in de afgelopen jaren.
WalloniëPlaatselijk vrij algemeen in Brabant, in het Maasgebied en in de zuidelijke Ardennen. Eders zeldzaam.
WereldEuropa, behalve in het meest noordoostelijke deel. Ook in Zuid- en Oost-Azië en Noord-Amerika. Ingeburgerd op een paar plaatsen in Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurJaspars-Schrader, T.W. (1981) Het onderscheid tussen
Cardamine flexuosa With. en
C. hirsuta L.
Gorteria 10: 213-219
Kops, J. & H.C. van Hall (1844) Cardamine sylvatica - Bosch Veldkers
Flora Batava 8: 628-628
Marhold, K., M. Šlenker, H. Kudoh & J. Zozomová-Lihová (2016)
Cardamine occulta, the correct species name for invasive Asian plants previously classified as
C. flexuosa, and its occurrence in Europe.
PhytoKeys 62: 57-72
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 3:
39Flora Batava 02:
plaatFlora Batava 08:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
423Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
483Nederlandse Oecologische Flora 2:
28Wilde Planten 1:
98Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels Meestal vormen de planten veelstengelige polletjes, maar soms is er maar één stengel. Het onderste deel is gewoonlijk sterk behaard. Bovenaan is de stengel vertakt en bochtig.
Bladeren Er is meestal geen rozet en er zijn vijf tot negen stengelbladeren. Deze zijn diep gekarteld en aan de voet meestal dicht behaard.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De witte bloemen bevatten zes meeldraden, zelden vijf. De bloemstelen zijn 2-5 mm lang.
Vruchten Een doosvrucht. De hauwtjes zijn 1½-2½ cm lang en 1 mm breed. Ze komen niet of nauwelijks boven de bloeiwijze uit. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes). De zaden zijn langlevend (langer dan vijf jaar).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.