Ecologie & verspreiding Blonde zegge is in ons land een kenmerkende soort voor blauwgraslanden. De teloorgang van dit habitat is er mede debet aan dat Blonde zegge sterk achteruit is gegaan. Ze groeit relatief onopvallend, met korte wortelstokken, in tegenstelling tot de soorten van de Carex flava groep, die in een pol groeien. Wel vormt Blonde zegge hybriden met de soorten van de Carex flava groep, waarvan C. x fulva [C. demissa x C. hostiana] relatief het meest voorkomt. Deze kruising groeit meer in een pol, terwijl de urntjes leeg zijn, dus gemakkelijk tussen duim en wijsvinger samen te drukken. Bovendien zijn de vrouwelijke aartjes bleek strokleurig. Ook de hybride met Carex viridula, C. x pauliana, is in ons land gevonden. De hybriden met C. flava en C. lepidocarpa zijn niet bekend uit Nederland.
CC-BY-SA 3.0 Jacob Koopman, 2014
|
EcologieBodemZonnige plaatsen op vochtige tot natte, matig voedselarme, onbemeste, compacte, zwak zure grond (leem, laagveen, venig zand, zandige klei, potklei of schelpkalk).
GroeiplaatsGrasland (hooiland, polderboezemhooiland en blauwgrasland), terreininsnijdingen, heide (niet te dicht begroeide plekken) en in de bergen bij bronnen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandZeldzaam in het oosten en midden van het land en in laagveengebieden.
VlaanderenZeer zeldzaam in de Kempen en in de Zand- en Zandleemstreek.
WalloniëZeldzaam. Het meest in de Ardennen en Lotharingen.
WereldZuidwest-Azië, op de oostpunt van Noord-Amerika (op Newfoundland en enkele nabijgelegen eilanden), hier en daar in Zuidoost-Europa en in Midden en West-Europa. In Noorwegen tot voorbij de poolcirkel.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurEisele, W. & E. Zähringer (1998) Vorläufiger Schlüssel zur Bestimmung der Seggen (
Carex spec.) Baden-Württembergs nach vegetativen Merkmale.
Floristische Rundbriefe Beiheft 5: 1-26
Kern, J.H. & T.J. Reichgelt (1954) Carex L., 1753.
Flora Neerlandica : 7-133
Kiffe, K. (2002) Die Hybriden zwischen
Carex hostiana und den Arten der
Carex flava-Gruppe in Nordrhein-Westfalen.
Floristische Rundbriefe 35: 61-71
Rich, T.C.G. & A.C. Jermy (1998)
Plant Crib - Carex. Botanical Society of the British Isles
van Eeden, F.W. (1889) Carex Hornschuchiana - Hornschuch's Sekgras
Flora Batava 18: 1363-1363
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De dunne, gladde stengels zijn stomp driekantig. De onderste scheden zijn donkerbeige en gaan vezelen. De plant vormt losse pollen.
Bladeren De vlakke bladeren zijn ongeveer half zo lang als de gladde stengel. Ze zijn van boven groen, later worden ze geelachtig. Van onderen zijn ze vaak iets blauwig. Ze hebben een driekantige top en zijn 2-4 mm breed.
Bloemen Eenslachtig (een bloem met alleen mannelijke of alleen vrouwelijke geslachtsorganen). Eenhuizig (mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde plant). Een mannelijke topaar die 2-3 mm breed is (soms is er een tweede, kleinere mannelijke aar aan de voet) en meestal twee of drie vrij ver uit elkaar staande, rechtopstaande vrouwelijke aren die 5-7 mm breed zijn en ongeveer 10 mm lang. Vrouwelijke bloemen hebben drie stempels. De schutbladen zijn veel korter dan de bloeiwijze. Ze hebben een nauwe, tot vier cm lange schede. De kafjes zijn ongeveer 3 mm lang en hebben een vliezige rand. Ze zijn roodbruin (in het midden zijn ze lichter, maar meestal niet groen).
Vruchten Een eenzadige dopvrucht of nootje. De geelgroene urntjes zijn eivormig en 3-4 mm lang. Ze zijn generfd en toegespitst in een bruine tweetandige snavel met stekeltjes. Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.