Ecologie & verspreiding Bonte wikke is een variabele taxon dat op verschillende manieren ingedeeld kan worden. Bij deze benadering wordt ze als één, niet verder onderverdeelde soort opgevat terwijl elders de soort vaak op species niveau of in lagere rang wordt opgedeeld. De eenjarige tot overblijvende plant staat op zonnige en warme, open tot grazige, droge tot matige vochtige, stikstofarme, matig zure tot zwak basische, matig voedselrijke en vaak omgewerkte zand- en zavelgrond of op lichte klei. Ze groeit, ook als pionier in kalkarme graanakkers en op braakliggende grond, in kanaalbermen en ruigten, langs spoorwegemplacementen en op industrieterreinen, bij molenbelten en in plantsoenen, op stortplaatsen en andere ruderale plekken. Nederland valt buiten het gesloten deel van Europese areaal. De in de 19e eeuw ingeburgerde soort is vrij algemeen in Zuid-Limburg, in het oostelijke rivierengebied en aangrenzende streken en in stedelijke gebieden. Elders is ze zeldzaam tot zeer zeldzaam. Ook wordt ze wel ingezaaid.
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel, 2022
|
EcologieBodemZonnige, open tot grazige plaatsen (ook als pionier) op droge tot matig vochtige, matig voedselrijke, vaak omgewerkte grond (zand, zavel en lichte klei).
GroeiplaatsBermen (kanaalbermen), langs spoorwegen (spoorwegterreinen en spoorbermen), industrieterreinen, braakliggende grond, akkers (kalkarme graanakkers), ruigten, bij molenbelten, plantsoenen en omgewerkte grond.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandPlaatselijk vrij algemeen in Zuid-Limburg, in het oostelijk rivierengebied en in stedelijke gebieden. Elders zeldzaam tot zeer zeldzaam.
VlaanderenVrij zeldzaam. Het meest in stedelijke gebieden.
WalloniëZeldzaam tot zeer zeldzaam.
WereldOorspronkelijk uit Zuidwest-Azë, Noord-Afrika en Midden- en Zuid-Europa. Ingeburgerd elders in Europa, in Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurJansen, M.T. & F.M. Muller (1963) Graanadventieven in en om Wageningen.
Gorteria 1: 147-149 [Een opsomming van graanadventieven in de jaren 1959-1962 aangetroffen in de Wageningse overslaghaven en aan de transportroutes naar Ede en Rhenen]
Kops, J. & J.E. van der Trappen (1846) Vicia villosa - Vlokkige Wikke
Flora Batava 9: 664-664
Lienenbecker, H. (1980)
Vicia villosa ssp.
microphylla in
Lupinus luteus-Ansaaten.
Göttinger Floristische Rundbriefe 14: 63-64
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 3:
172, incl. Vicia dasycarpa en Vicia villosa subsp. variaFlora Batava 09:
plaatFlora Batava 23:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
362Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
342Nederlandse Oecologische Flora 2:
120Wilde-Planten.nl:
paginaAfbeelding in de Zadenatlas (Digital Plant Atlas) Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De klimmende stengels zijn sterk behaard.
Bladeren De bladeren zijn geveerd met vier tot twaalf paar lijnvormige tot smal elliptische, 1-3 cm lange deelblaadjes.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De trossen zijn meestal rijkbloemig. De steel is korter dan het bijbehorende blad. De bloemkroon is 1-2 cm. De zwaarden zijn lichtblauw tot vrijwel wit. De vlag is dieppaars of zelden vrijwel wit en alleen aan de top verbreed en omhoog gebogen. Het smallere deel (de nagel) is ongeveer dubbel zo lang als het brede deel (de plaat). De kelk is aan de voet verwijd.
Vruchten Een doosvrucht. De kale, bruine peul is 2-4 cm lang en aan de voet versmald tot een steeltje, dat minstens even lang is als de kelkbuis. De zaden zijn zeer kortlevend (korter dan één jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.