Ecologie & verspreiding Bosroos staat op licht beschaduwde, vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke, matig stikstofrijke, zwak basische tot kalkrijke, vrij zware bodems met een milde humus. Het betreft mergel, leem, zavel, löss, rivier- en beekklei. Deze klimplant groeit in open loof- en naaldbossen, vooral aan bosranden, in heggen, in struwelen en langs holle wegen. In Nederland wordt de noordgrens van het verspreidingsgebied bereikt. De soort is zeldzaam in Zuid-Limburg dat binnen het gesloten areaal valt en is zeer zeldzaam elders. De blauwgroene Bosroos is gekarakteriseerd door de gaafrandige steunblaadjes en de tot een zuiltje vergroeide stijlen, dat duidelijk boven de bloemen en bottels uitsteekt. Ook de groenblijvende, slappe en lange takken zijn kenmerkend. De enige roos in ons land die ook een dergelijk zuiltje heeft is de Veelbloemige roos, die wordt aangeplant en ingeburgerd is. Deze heeft echter steunblaadjes met franjeachtige aanhangsels. De Bosroos kan meer schaduw verdragen dan de meeste andere rozen maar komt dan niet tot bloei.
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel, 2014
|
EcologieBodemMeestal licht beschaduwde plaatsen op vochtige, matig voedselrijke, vrij zware, kalkrijke en leemrijke grond met een milde humus (mergel, leem, zavel, löss en rivier- of beekklei).
GroeiplaatsBossen (lichte plekken in kalkrijke loofbossen), heggen, bosranden, struwelen op kalkhellingen en langs holle wegen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandZeldzaam in Zuid-Limburg. Elders zeeer zeldzaam.
VlaanderenVrij algemeen in de Leemstreek en vrij zeldzaam in de Zand- en Zandleemstreek en in de Voerstreek. Elders zeer zeldzaam of ontbrekend.
WalloniëPlaatselijk vrij algemeen in Brabant, in het Maasgebied en in de zuidelijke Ardennen. Elders zeer zeldzaam.
WereldWest-, Midden- en Zuidoost-Europa en in een klein deel van het oostelijke Middellandse-Zeegebied. Noordelijk tot in Ierland, Noord-Engeland, Zuid- en Midden-Limburg en Midden-Duitsland.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurBakker, P.A., N.C.M. Maes & J.D. Kruijer (2011) De wilde rozen (
Rosa L.) van Nederland.
Gorteria 35: 1-173
Bomble, F.W. (2009) Die Bedeutung
Rosa tomentella ähnlicher Blattoberseiten in der Taxonomie von
Rosa sect. Caninae subsect. Caninae.
Floristische Rundbriefe 43: 65-79
Foerster, E. & W. Schnedler (1977) Schlüssel zum Bestimmen det mitteleuropäische Wildrosenarten.
Göttinger Floristische Rundbriefe 11 Beibl. 6: 1-1
Loos, G.H. (2003) Ein notwendiger Paradigmenwechsel in der Taxonomie der Wildrosen.
Floristische Rundbriefe 36: 97-107
Maes, N.C.M. (2013)
Inheemse bomen en struiken in Nederland en Vlaanderen-Herkenning, verspreiding, geschiedenis en gebruik. Boom
Müller, R. (1990) Die Wildrosen im Landkreis Harburg, Niedersachsen.
Floristische Rundbriefe 24: 114-117
Vuyck, L. (1901) Rosa arvensis - Akker Roos
Flora Batava 21: 1622-1622
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De soepele, klimmende, boogvormige tot liggende, groene takken zijn kaal. Ze kunnen gaan wortelen. De verspreid staande stekels zijn vrij slank en zwak gebogen.
Bladeren De bladeren zijn blauwgroen en bestaan meestal uit zeven deelblaadjes van 1-3 cm. Ze zijn gezaagd en langwerpig-eirond. De steunblaadjes hebben een gave rand.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De alleenstaande of hoogstens met vier bij elkaar staande bloemen zijn wit en 3-5 cm. De teruggeslagen kelkbladen hebben meestal met een gave rand of hebben enkele kleine zijslippen. Ze vallen af voordat de vrucht rijp is. De stijlen zijn vergroeid tot een zuiltje dat boven de meeldraden en later boven de bottel uitsteekt.
Vruchten Een vlezige schijnvrucht. De donkerrode, bol- tot eivormige bottels zijn kaal en worden 1-1½ cm. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Atlasblokken met waarnemingen
Het aantal atlasblokken (5x5 km) waarin de soort is gemeld binnen een periode van vijf jaar (vanaf 1980) of twintig jaar.
Niet gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en het aantal doorgegeven waarnemingen kan sterk variëren per periode,
dus een trend in verspreiding kan hier niet direct uit worden afgelezen. Het opgegeven jaartal is het eerste jaar van de
periode. Bron: gevalideerde waarnemingen uit de NDFF.
© FLORON & NDFF
download hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.