Ecologie & verspreiding Brede stekelvaren prefereert halfbeschaduwde tot beschaduwde, droge tot vrij vochtige, voedselarme tot matig voedselrijke, stikstofrijke, zwak zure tot zure, humeuze zand-, leem- en veenbodems en stenige plaatsen. Ze groeit in loof- en naaldbossen, in parkbossen en op de hogere randen van moerasbossen zoals eendenkooien, in houtwallen, hakhout en struwelen, op kapvlakten, oude muren en steenglooiingen. Verder langs beschaduwde greppels, beken en sloten, in duinvalleien, duinstruweel en op open duinhellingen, ook op beschoeiingen van voormalige zeedijken. Nederland valt geheel binnen het Europese deel van het areaal. De plant is algemeen in ons land, maar minder algemeen in het noordelijke kleigebied, in Zeeland, in de Flevopolders en in het rivierengebied. De bladeren staan in iets overhangende bundels, de steel is zwartbruin en dicht bezet met grote, stevige, smalle en spitse en tweekleurige schubben. Ze hebben een donkerbruin middenveld en doorschijnende randen. De soort komt vaak samen met Smalle stekelvaren voor, maar staat op drogere en minder lichtrijke plekken.
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel, 2014
|
EcologieBodemHalfbeschaduwde tot beschaduwde plaatsen op droge tot vrij vochtige, voedselarme tot matig voedselrijke, stikstofrijke, zwak zure tot zure grond (zand, leem, veen en stenige plaatsen).
GroeiplaatsBossen (loofbossen, naaldbossen, parkbossen en hogere randen van moerasbossen, zoals eendenkooien), houtwallen, struwelen, hakhout, kapvlakten, waterkanten (langs beschaduwde greppels, beken en sloten), zeeduinen (duinvalleien, duinstruweel en duinhellingen), beschoeiingen van voormalige zeedijken, soms op oude muren en steenglooiingen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandAlgemeen, maar zeldzaam in het noordelijk zeekleigebied, Zeeland en het rivierengebied.
VlaanderenAlgemeen.
WalloniëAlgemeen.
WereldGematigde en koude streken op het noordelijk halfrond, met een onderbreking in Siberië.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurDijkhuis, E. & E. de Weerd (2018) Zeldzame varens in Drenthe.
Planten 8: 16-18
Kops, J. & H.C. van Hall (1836) Aspidium dilatatum - verbreede Boschvaren
Flora Batava 7: 488-488
van de Ven, T. (1948) De varensoorten op het krijtland.
Natuurhistorisch Maandblad 37: 65-69
van der Ploeg, D.T.E. (1984) Varens op voormalige zeedijken, in het bijzonder in Friesland.
Gorteria 12: 67-71
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 3:
60Flora Batava 07:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
64Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
82Nederlandse Oecologische Flora 1:
46Wilde-Planten.nl:
pagina
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.