Ecologie & verspreiding Brede lathyrus is een warmte- en lichtminnende soort met een voorkeur voor tamelijk droge, stikstofarme, basenrijke en kalkhoudende, matig voedselrijke grond bestaande uit leem, zand en zavel en staat verder op stenige plaatsen. De plant groeit in de kustduinen, in bosranden, in heggen en struwelen, in grazige ruigten en op braakliggende grond, op dijken en in ruige bermen. Verder op spoorweg-, haven- en industrieterreinen, nabij bewoning en tegen hekwerken, in overhoekjes en op andere ruderale plaatsen. Nederland valt buiten het Europese deel van het areaal. De soort wordt in Nederland gekweekt als sierplant en verwilderd vaak door uitzaaiing. De plant is ingeburgerd sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw, handhaaft zich goed op een aantal plaatsen en profiteert blijkbaar als Zuid-Europese soort van het warmer worden van het klimaat. Het taxon is goed te onderscheiden van de nauw verwante Boslathyrus, onder andere door de bredere deelblaadjes en stengelvleugels en door de anders gevormde en bredere steunblaadjes.
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel & Niko Buiten, 2015
|
EcologieBodemZonnige plaatsen op matig vochtige tot matig droge, matig voedselrijke tot voedselrijke, kalkhoudende grond (leem, zand, zavel en stenige plaatsen).
GroeiplaatsBermen, heggen, struwelen, bosranden, langs spoorwegen (spoordijken en spoorwegterreinen), zeeduinen, dijken, grazige ruigten, braakliggende grond en tegen hekwerken.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandPlaatselijk ingeburgerd.
VlaanderenVrij zeldzaam ingeburgerd. Het meest in stedelijke gebieden.
WalloniëPlaatselijk ingeburgerd.
WereldOorspronkelijk uit Zuid-Europa en Noord-Afrika, oostwaarts tot de Balkan en noordelijk tot Midden-Frankrijk, Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. Ingeburgerd in o.a. Groot-Brittannië, Duitsland, België, Nederland, Noord-Amerika en Australië.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLPagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 2:
188Heukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
365Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
346Nederlandse Oecologische Flora 2:
130Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De klimmende, breed gevleugelde stengels kunnen kaal of behaard zijn. De bloeiwijzestengel is veel langer dan het schutblad.
Bladeren De bladeren zijn geveerd met één paar lijnvormige tot elliptische, 4-12 cm lange en 1-4 cm brede deelblaadjes met evenwijdig lopende nerven. De bladsteel is 0,8-1,2 cm breed. De plant lijkt op Boslathyrus, maar heeft breder gevleugelde bladstelen (de vleugels zijn 2-4 mm breed) en bredere, spiesvormige steunblaadjes en een vertakte rank.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen vormen langgesteelde trossen met vijf tot vijftien bloemen. Ze zijn helderrood of zelden wit, 2-3 cm en met dikke kroonbladen.
Vruchten Een doosvrucht. De kale peul is bruin en wordt 5-11 cm. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.
De bloeiperiode is dit jaar 4 dagen eerder dan het langjarig gemiddelde.