Ecologie & verspreiding Evenals andere soorten dit geslacht heeft Berghertshooi gele bloemen. Vergeleken met andere forse hertshooisoorten hebben de bloemen echter een lichtere gele kleur, zijn de bladen groter en de bloemen kleiner. De bladen zijn langwerpig eirond met iets hartvormige voet en hebben zwarte klierpunten op de rand. De bloeistengel is rond. Bovenaan de stengel staan de bladparen vrij ver van elkaar. Aan de top van de stengel zitten slechts enkele lichtgele bloemen. Ook de gezaagde kelkbladen hebben zwarte klieren. Berghertshooi groeit vooral op lemige of kalkachtige bodem. Op de Midden-Veluwe komt hij voor in enkele leemkuilen. Ook zijn er groeiplaatsen in Zuid-Limburg en Twente. Berghertshooi is in ons land altijd al een zeldzame plant geweest. Op de huidige vindplaatsen is de soort al lange tijd bekend. De afgelopen eeuw zijn veel vindpaatsen verdwenen.
CC-BY-SA 3.0 Egbert de Boer, 2015
|
EcologieBodemLicht beschaduwde, warme plaatsen op droge, kalkrijke, matig voedselarme, stikstofarme, liefst lemige grond (leem, zavel, mergel en zand).
GroeiplaatsBossen (loofbossen), struwelen, kapvlakten, heggen en bosranden. Hakhoutbeheer is min of meer een voorwaarde voor het standhouden van de soort. Verruiging door b.v. bramen en brandnetels en ook de daardoor ontstane dikke strooisellaag is een bedreiging voor de plant. De soort kan vrij lang standhouden in de schaduw. De plant vormt dan slappe liggende stengeltjes, die weinig opvallen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandZeer zeldzaam in Zuid-Limburg en op de Veluwe. Misschien ook nog in Twente.
VlaanderenZeer zeldzaam in de Leemstreek (Vorst en het Zoniënwoud) en in de Voerstreek..
WalloniëZeldzaam in het Maasgebied en in de zuidelijke Ardennen. Elders zeer zeldzaam.
WereldZuidwest-Azië, Noord-Afrika, in de Kaukasus en in West-, Zuid- en Midden-Europa. Noordelijk tot in Zuid-Scandinavië, zuidelijk tot in Portugal, Italië en de noordelijke Balkan en de Kaukasu en oostelijk tot in West-Ruuslande Oekraïne. Ook in Engeland en Wales.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurBielen, J.W. (2003) Aspecten van de Twentse flora. Over Hertshooi (
Hypericum) in Twente.
Hypericum 1: 1-9
Bielen, J.W. (2006) Kleinschalig natuurbeheer door vrijwilligers.
FLORON-nieuws 4: 4-4
Champluvier, D. & A. Fraiture (1999) Deuxième station gaumaise d'une espèce rarissime en Lorraine belge:
Hypericum montanum.
Dumortiera 73: 9-16
Kobus, J.D. (1866)
Flora van Wageningen en aangrenzende gemeenten. A. Ophorst, Wageningen
Kops, J. & J.E. van der Trappen (1849) Hypericum montanum - Berg-Hertshooi
Flora Batava 10: 763-763
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 1:
132Flora Batava 10:
plaat 0763Heukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
350Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
420Nederlandse Oecologische Flora 2:
197Wilde Planten 3:
316Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De rechtopstaande stengels zijn rolrond en meestal niet vertakt. De bovenste stengelleden zijn opvallend langgerekt.
Bladeren De tegenoverstaande, zittende, vrij spitse bladen zijn langwerpig-eirond met een iets hartvormige, versmalde voet. De blauwachtige onderkant is ruwharig (met zeer korte afstaande of aanliggende haartjes) en met zwarte klieren langs de randen. Alleen de bovenste bladen met doorschijnende puntjes.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De geurende, 1-1,5 cm grote, lichtgele bloemen groeien in een korte gedrongen bloeiwijze aan de top van de stengel en vaak met nog twee kleine deelbloeiwijzen in de oksels van het bovenste bladpaar. De spitse kelkbladen zijn lancetvormig. De rand van de kelkbladen is gezaagd en met grote, zwarte, gesteelde klieren aan de rand. De kroonbladen zijn lichtgeel en onbeklierd. Elke bloem heeft drie stijlen.
Vruchten Een driehokkige doosvrucht. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutie