EcologieBodemZonnige tot licht beschaduwde plaatsen op droge tot vochthoudende, voedselarme tot matig voedselrijke, humeuze, zwak zure tot zure, meestal zandige grond (zand, fijn grind, uitgeloogde leem en uitgedroogd veen).
GroeiplaatsBossen (loofbossen en naaldbossen), kapvlakten, storm- en brandplekken, grasland (schraal hooiland en weiland), bermen, zeeduinen (ontkalkte plekken) en heide.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandAlgemeen in het midden, oosten en noordoosten van het land en in Zuid-Limburg. Elders zeldzaam. In laagveen en kleistreken ontbreekt zij grotendeels.
VlaanderenAlgemeen in het oosten, het meest in de Kempen. Elders zeldzaam.
WalloniëAlgemeen in de Ardennen en vrij algemeen in Lotharingen.
WereldIn gematigde streken, voornamelijk in oostelijk Noord-Amerika, Oost-Azië en Noord-, West- en Midden-Europa. Ingeburgerd in zuidelijk Zuid-Amerika, Nieuw-Zeeland en in enkele tropische berggebieden, onder meer in het oosten van Afrika.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL LiteratuurBokdam, J. & J.M. Gleichman (1989) De invloed van runderbegrazing op de ontwikkeling van Struikheide en Bochtige smele.
De Levende Natuur 90: 6-14
Dueck, T.A., L.J. van der Eerden, B. Beemsterboer & J. Elderson (1991) Nitrogen uptake and allocation by Calluna vulgaris (L.) Hull and Deschampsia flexuosa (L.) Trin. exposed to 15NH3.
Acta botanica neerlandica 40: 257-267
Kops, J. (1814) Aira flexuosa - Bochtige Wind-Halm
Flora Batava 3: 211-211
Kroeze, C., D.M. Pegtel & C.J.C. Blom (1989) An experimental comparison of aluminium and manganese susceptibility in Antennaria dioica, Arnica montana, Viola canina, Filago minima and Deschampsia flexuosa.
Acta botanica neerlandica 38: 165-172
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De stengels worden, op zonnige plaatsen, na de bloei rood. Het gras vormt losse zoden.
Bladeren De donkergroene, draadvormige, 0,3-1 mm brede bladeren zijn borstelvormig opgerold. Alleen naar de top zijn ze ruw. Het tongetje is vrij stomp en 0,5-3 mm lang.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen groeien in een wijd uitstaande, ijle pluim met gekronkelde, fijne takken. De as van het aartje tussen de onderste en de bovenste bloem is zeer kort. De aartjes zijn lichtbruin en, evenals de pluimtakken, paarsig aangelopen. De naald van het onderste kroonkafje is knievormig gebogen en steekt uit het aartje.
Vruchten Een graanvrucht. De zaden zijn zeer kortlevend (korter dan één jaar). Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.