Ecologie & verspreiding Buntgras groeit als pionier op zonnige, open plaatsen op droge, voedselarme, zwak zure, kalkarme, meestal humusarme, vaak stuivende zandgrond. Zij is goed bestand tegen extreme omstandigheden zoals grote hitte, droogte, kalkloze, zure bodems en voedselarme situaties. De plant staat in de kustduinen, op zandverstuivingen, in droge, zandige bermen, in zandgroeven, op verlaten akkertjes, spoorwegterreinen, rivierduinen, droog, zuur grasland, greppelkanten, in bosranden van dennenbos en heide. In Nederland komt Buntgras algemeen voor in de duinen en vrij algemeen op de hogere zandgronden. Daarbuiten komt zij voor als adventief met aangevoerd zand. Buntgras is kensoort voor het Buntgras-verbond, dit zijn de pioniergemeenschappen op kalkarm tot kalkloos, zuur tot zwak zuur, voedselarm duin en stuifzand, (vrijwel) zonder vrije humus. Bovendien is Buntgras naamgever van het Buntgraslandschap, waarmee het type duinlandschap van de droge, open, kalkarme duinen wordt aangeduid. Buntgras gaat in Nederland achteruit, vermoedelijk door processen als het verdwijnen van verstuiving, successie, vermesting en verbossing.
CC-BY-SA 3.0 Niko Buiten, 2014
|
EcologieBodemZonnige, open plaatsen (pioniervegetaties) op droge, voedselarme, zwak zure, kalkarme, meestal humusarme, vaak stuivende zandgrond. Buntgras is goed bestand tegen extreme omstandigheden zoals grote hitte, droogte, kalkloze, zure bodems en voedselarme situaties.
GroeiplaatsZeeduinen, bosranden (dennenbos), grasland (droog, zuur grasland), heide, zandverstuivingen, rivierduinen, zandige bermen, greppelkanten, langs spoorwegen (spoorwegterreinen), afgravingen (zandgroeven) en verlaten akkertjes.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandAlgemeen in de duinen, vrij algemeen in het oosten en midden van het land en vrij zeldzaam in Zuid-Limburg. Elders zeldzaam.
VlaanderenVrij algemeen in de Kempen en in de duinen. Elders zeldzaam.
WalloniëZeldzaam tot zeer zeldzaam. Het meest in de Leemstreek en in Lotharingen.
WereldVan Marokko via Zuidwest- en Midden-Europa tot in West-Rusland en Zuid-Scandinavië. De westgrens loopt door het uiterste oosten van Engeland.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurHartsen, F.A. (1868) Corynephorus canescens - Grijsachtig Bundgras
Flora Batava 13: 1023-1023
Heimans, E. (1909) Een zandbindertje.
De Levende Natuur 14: 106-111
Jansen, P. (1951) Gramineae.
Flora Neerlandica : 7-274
Kops, J. (1814) Aira canescens - Grijzende Windhalm
Flora Batava 3: 171-171
Sparrius, L. (2024) Trends rendiermossen in de duinen
Florabalans : 18-19
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De stengels zijn blauwgrijs en naar de voet vaak paarsig of roze. De plant vormt zeer dichte pollen.
Bladeren De stijve, rechtopstaande bladeren zijn borstelachtig ingerold. Ze zijn ruw door hele kleine stekeltjes. Ze hebben een scherpe punt. Het tongetje is spits en 2-4 mm lang.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De zilvergrijze bloempluim is fijn vertakt. Na de bloei is de pluim samengetrokken en vaak roodachtig aangelopen. De aartjes bevatten twee bloemen en zijn 3-4 mm lang. De aaras is behaard. Er zijn twee ongeveer even grote kelkkafjes met één nerf. Ze zijn langer dan de bloemen, die ze omsluiten. De naald van het onderste kroonkafje is knotsvormig verdikt en in het aartje verborgen.
Vruchten Een graanvrucht. Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje). De zaden zijn langlevend (langer dan vijf jaar).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.