Ecologie & verspreiding Bleke klaproos staat op een open, zonnige en warme, omgewerkte, basen- en stikstofrijke, matig voedselrijke tot zeer voedselrijke, droge tot vochtige, matig zure tot vrij kalkarme bodem die uit allerlei grondsoorten kan bestaan, verder ook op stenige plaatsen. De eenjarige plant (vaak als pionier) groeit in graanakkers en akkerranden, in bermen, op omgewerkte- en braakliggende grond, op spoorweg- en industrieterreinen, op ruderale plekken in de zeeduinen, op rotsen en puin en op andere ruderale plaatsen. Ze is inheems in het Middellandse Zeegebied en is als cultuurvolger op vele plaatsen van de wereld terecht gekomen en ingeburgerd. In Nederland is de soort algemeen, maar ze komt minder voor in het noordoosten, op de Veluwe en in Flevoland. Bleke klaproos verschilt van Grote klaproos door o.a. de verschillende beharing op de bloemstelen, het kleinere aantal stempelstralen, het verschil in lengte-breedteverhouding van de doosvrucht en doordat de bladeren geen uitgetrokken eindslip hebben.
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel, 2015
|
EcologieBodemZonnige, open plaatsen (pioniervegetatie) op omgewerkte, droge tot vochtige, neutrale tot vrij kalkarme, matig voedselrijke tot zeer voedselrijke grond (zand, leem, zavel, lichte klei, löss, mergel en stenige grond).
GroeiplaatsAkkers (graanakkers en akkerranden), bermen, langs spoorwegen (spoorwegterreinen), industrieterreinen, ruderale plaatsen, puin, zeeduinen (ruderale plaatsen), omgewerkte grond en braakliggende grond.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij algemeen, maar zeldzaam in het noordoosten van het land, op de Veluwe en in Flevoland.
VlaanderenVrij algemeen, maar wat minder in de Leemstreek.
WalloniëVrij algemeen, vooral in de Ardennen.
WereldOorspronkelijk uit Europa. In het Middellandse Zeegebied en in het grootste deel van Europa. Ingeburgerd in o.a. Noord-Amerika en Australië.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurKoopmans, A. (1970) Preliminary notes on crosses between Papaver dubium L. (2n = 42) and P. rhoeas L. (2n = 14).
Acta botanica neerlandica 19: 533-534
Kops, J. & H.C. van Hall (1844) Papaver dubium - aanverwante Maankop
Flora Batava 8: 594-594
Thijsse, J.P. (1919) Papaver.
De Levende Natuur 24: 108-113
van Aelst, A.C., T. Mueller, M. Dueggelin & R. Guggenheim (1989) Three-dimensional observations on freeze-fractured frozen hydrated Papaver dubium pollen with cryo-scanning electron microscopy.
Acta botanica neerlandica 38: 25-30
van Aelst, A.C. & J.L. van Went (1991) The ultrastructure of mature Papaver dubium L. pollen grains.
Acta botanica neerlandica 40: 319-328
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 3:
114Flora Batava 08:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
263Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
301Nederlandse Oecologische Flora 1:
262Wilde Planten 3:
122Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De behaarde stengels zijn al of niet vertakt aan de voet. Ze bevatten wit melksap. De bloemstelen zijn bedekt met aangedrukte borstelharen.
Bladeren De grijsgroene, langwerpige tot eironde bladeren zijn dubbel veerdelig met meestal smalle, gave of weinig gekartelde slippen. De bovenste slip is niet of weinig groter dan de andere (er is geen duidelijke eindlob).
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen zijn 3-7 cm. De kroonbladen zijn licht oranjerood en meestal niet gevlekt aan de voet. Ze bedekken elkaar voor een deel. Het vruchtbeginsel is peervormig en kaal, met vijf tot negen bruingroene stempelstralen. De meeldraden zijn lijnvormig en niet verdikt. De helmknoppen zijn blauwachtig.
Vruchten Een doosvrucht. De knotsvormige doosvruchten zijn kaal en drie tot vier keer zo lang als breed. Ze hebben een versmalde voet. De zaden zijn kortlevend (1-5 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.