Ecologie & verspreiding Bleke basterdwederik is een overblijvende plant van enigszins beschaduwde, vochtige,voedselrijke grond. Ze groeit langs bosgreppels, beken en drassige bospaden. Ook staat Bleke basterdwederik in vochtige dorps- en stadskernen, waar ze groeit langs gevels, in steegjes, hofjes en oude stadstuinen en soms ook op muren. In de stad groeit ze vaak in gezelschap met Muursla en Robertskruid en regelmatig ook met Beklierde- en Bergbasterdwederik. Bleke basterdwederik, die door heel Nederland is aangetroffen, is nergens algemeen. Omdat basterdwederikken lastig van elkaar te onderscheiden zijn wordt ze vermoedelijk vaak over het hoofd gezien. Ook wordt Bleke basterdwederik wel verwisseld met andere basterdwederikken, vooral met Beklierde basterdwederik. Bleke basterdwederik is echter de enige basterdwederik met lang gesteelde (0,5 tot 2cm) bladeren. Dit is vooral goed te zien bij de onderste stengelbladeren. De planten hebben bovendien vaak een enigszins grauwgroene kleur.
CC-BY-SA 3.0 Edwin Dijkhuis, 2014
|
EcologieBodemZonnige tot licht beschaduwde, open plaatsen op vochtige tot vrij natte, matig voedselrijke tot voedselrijke, vaak omgewerkte en kalkhoudende grond (zand, leem, klei en stenige plaatsen). Vermoedelijk zoutmijdend.
GroeiplaatsOmgewerkte grond, struwelen, heggen, kapvlakten, akkers, tuinen, verstoorde plaatsen in bermen, waterkanten (o.a. langs zandige bosbeken en rivieren), oude (vochtige) muren en tussen straatstenen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandPlaatselijk vrij algemeen. Het meest in het midden en zuiden van het land.
VlaanderenPlaatselijk vrij algemeen in de Leemstreek en de Maasvallei. Elders zeldzaam tot zeer zeldzaam of ontbrekend.
WalloniëPlaatselijk vrij algemeen in Brabant, in het Maasgebied en in de zuidelijke Ardennen. Elders zeldzaam tot zeer zeldzaam.
WereldGematigde streken op het noordelijk halfrond. Ingevoerd in Noord-Amerika.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurKops, J. & H.C. van Hall (1832) Epilobium roseum - rozenroode Basterdwederik
Flora Batava 6: 421-421
Savelsbergh, E. (1981) Detailzeichnungen von zehn heimischen
Epilobium-Arten.
Göttinger Floristische Rundbriefe 15: 24-30
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 3:
66Flora Batava 06:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
332Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
451Nederlandse Oecologische Flora 2:
230Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De grauwgroene, vrij brosse stengels zijn zwak behaard en hebben twee of vier smalle lijsten.
Bladeren Meestal staan de bladeren tegenover elkaar. Ze zijn langwerpig met de grootste breedte in het midden. De bladranden zijn onregelmatig en scherp getand. De voet is wigvormig versmald. De bladsteel is ongeveer 1-2 cm.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen vormen samen een ijle tros. De bloeiwijze is voorzien van witte, kromme haren en verspreide klierharen. De kroonbladen zijn klein (3½-7 mm). Eerst zijn ze wit, later zijn ze bleekroze gestreept. De stempel is knotsvormig. De bloemknoppen knikken eerst.
Vruchten Een doosvrucht. Zaden zonder aanhangsel. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.