Ecologie & verspreiding Blaaszegge komt vrij algemeen voor in ons land, maar is minder algemeen of afwezig in de kustprovincies. Ze is te vinden op moerassige plaatsen, langs oevers, in rietlanden e.d. Het is een opvallende verschijning, met een geel-groene kleur en glimmend. De bloeistengels zijn scherp driekantig. Ze kan hooguit verward worden met C. rostrata, doch deze is blauw-groen en heeft een stomp driekantige stengel. Ook groeit Blaaszegge meestal polvormend, terwijl Snavelzegge wortelstokken heeft. In open water groeiend heeft C. vesicaria evenwel dikwijls ook wortelstokken. Er zijn maar liefst twaalf hybriden uit Europa bekend, waarvan er twee in ons land voorkomen, C. x csomadensis [met C. riparia] en C. x involuta [met C. rostrata]. Er kan worden uitgekeken naar de hybriden C. x ducellieri [met C. acutiformis], C. x grossii [met C. hirta], C. x kohtsii [met C. lasiocarpa], C. x kuekenthaliana [met C. panicea] en C. x wolteri [met C. pseudocyperus].
CC-BY-SA 3.0 Jacob Koopman, 2014
|
EcologieBodemZonnige tot half beschaduwde plaatsen op natte, matig voedselarme tot voedselrijke, zwak zure, humeuze, zoete tot zwak brakke grond (zand, leem en zavel, zelden op zware klei of veen). Vaak op plekken met kwel.
GroeiplaatsMoerassen (laagveenmoeras), waterkanten (greppels, langs afgesneden armen van beken en kleine rivieren en langs poeltjes), bossen (moerasbossen), ruigten en heide ( laagten aan de rand van lemige heide).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij algemeen in het oosten en midden van het land en in laagveengebieden en vrij zeldzaam in het rivierengebied. Elders zeldzaam tot zeer zeldzaam.
VlaanderenVrij algemeen in de Kempen en vrij zeldzaam in het Maasgebied. Elders zeldzaam tot zeer zeldzaam.
WalloniëZeldzaam in het Maasgebied, Lotharingen en de Ardennen. Elders zeer zeldzaam.
WereldGematigde en koudere gebieden op het noordelijk halfrond.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurEisele, W. & E. Zähringer (1998) Vorläufiger Schlüssel zur Bestimmung der Seggen (
Carex spec.) Baden-Württembergs nach vegetativen Merkmale.
Floristische Rundbriefe Beiheft 5: 1-26
Kern, J.H. & T.J. Reichgelt (1954) Carex L., 1753.
Flora Neerlandica : 7-133
Kops, J. & J.E. van der Trappen (1846) Carex vesicaria - Blaasvormend Rietgras
Flora Batava 9: 694-694
Rich, T.C.G. & A.C. Jermy (1998)
Plant Crib - Carex. Botanical Society of the British Isles
van Ooststroom, S.J. & T.J. Reichgelt (1962)
Carex riparia Curt. x
C. vesicaria L. (
C. x csomadensis Simonk.) (Korte meded.).
Gorteria 1: 24-24
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De stengels zijn scherp driekantig, ruw en ongeveer 2 mm dik. De onderste scheden zijn vaak rood en gaan rafelen.
Bladeren De lichtgroene, 3-7 mm brede bladeren zijn vlak. Ze hebben een lange, driekantige top en zijn ongeveer even lang als de stengel. De nerven in de bladscheden zijn door dwarsnerven met elkaar verbonden.
Bloemen Eenslachtig (een bloem met alleen mannelijke of alleen vrouwelijke geslachtsorganen). Eenhuizig (mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde plant). Meestal staan twee of drie bloemen dicht bijelkaar. Bovenaan zie je de mannelijke aren en daaronder twee of drie vrij ver uit elkaar staande vrouwelijke aren. Elke bloem heeft drie stempels. De vrouwelijke aren staan rechtop. Soms gaat de steel van de onderste aar bij rijpheid iets overhangen.
Vruchten Een eenzadige dopvrucht of nootje. De schuin afstaande urntjes zijn 0,7-0,9 cm lang. Ze zijn langwerpig-eivormig, opgeblazen en geleidelijk in de ongeveer 0,2 cm lange snavel versmald. Bij rijpheid zijn ze strogeel. Ze blijven drijven op het water en worden zo verspreid. De zaden zijn kortlevend (1-5 jaar). Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.