EcologieBodemZonnige tot licht beschaduwde plaatsen op droge tot matig vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke, neutrale tot kalkhoudende grond (mergel, zavel, löss, leem en beekafzettingen).
GroeiplaatsBossen (kalkrijke bossen, hellingbossen, met name op zuidhellingen en beekbegeleidende bossen), bosranden, heggen, hakhout en kreupelhout, rivierduinen (bosjes) en zeeduinen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij algemeen in Zuid-Limburg, in het rivierengebied en in de Hollandse en Zeeuwse duinen en in het oosten van het land. Elders vrij zeldzaam.
VlaanderenPlaatselijk vrij algemeen.
WalloniëVrij algemeen in het Maasgebied, in Brabant en in de zuidelijke Ardennen.
WereldIn West-, Midden- en Zuidoost-Europa. Oostelijk tot bij de Kaspische Zee en noordelijk tot in Noord-Engeland en Zuidoost-Denemarken.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL LiteratuurMaes, N.C.M. (2013)
Inheemse bomen en struiken in Nederland en Vlaanderen-Herkenning, verspreiding, geschiedenis en gebruik. Boom
Orange, A. (2013)
British and other pyrenocarpous lichens. National Museum of Wales
Sloff, J.G & J.L. van Soest (1938) Het fluviatiele district in Nederland en zijn flora.
Nederlandsch kruidkundig archief. Serie 3 48: 199-249
van Eeden, F.W. (1877) Acer campestre - Kleine Ahorn. Veld-Eschdoorn
Flora Batava 15: 1166-1166
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels Jonge takken zijn donzig.
Bladeren De lichtgroene bladeren zijn veel kleiner (5 tot 8 cm) dan die van Gewone esdoorn en Noorse esdoorn. Ze zijn gespleten in 3 of 5 slippen. De slippen zijn gegolfd tot gelobd. De onderkant is zacht behaard. De bladsteel bevat wit melksap.
Bloemen Polygaam (bloemen met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen en bloemen met alleen mannelijke of alleen vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen vormen schermachtige, rechtopstaande pluimen. Ze zijn groengeel, 5 tot 6 mm groot en verschijnen tegelijk met de bladeren. Ze staan rechtop en zijn behaard.
Vruchten Een splitvrucht. De vruchten zijn meestal behaard. De vleugels staan horizontaal af. De zaden zijn zeer kortlevend (< 1 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.