Ecologie & verspreiding Slipbladige ooievaarsbek staat op open, zonnige, zwak basische en matig stikstofrijke tot stikstofrijke, vochtige en voedselrijke, kalkrijke, meestal klei-, leem en lössgrond en ook op stenige plaatsen. Deze cultuurvolger groeit al sinds eeuwen in akkers en akkerranden, op omgewerkte en braakliggende grond, in heggen, tuinen en in plantsoenen, in bermen en in graslanden, op stortplaatsen, dijken en slootkanten. Nederland valt geheel binnen het Europese deel van het areaal. De soort is algemeen in kleigebieden en in zuidelijk Nederland en vrij zeldzaam in het midden en oosten van het land. Binnen de groep van de eenjarige Nederlandse Geraniumsoorten is Slipbladige ooievaarsbek goed herkenbaar. Het taxon heeft roodgerande rozetbladeren die echter al tijdens de bloei verwelken, diep ingesneden bladeren waarvan de segmenten een binnennerf dragen. Verder is ze in alle ontwikkelingsstadia van de overige eenjarige soorten te onderscheiden door de afstaande, iets neerwaarts wijzende beharing op het bovenste deel van de stengel.
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel, 2015
|
EcologieBodemZonnige, open plaatsen op vochtige, voedselrijke, kalkrijke en meestal kleiige grond (klei, leem en löss).
GroeiplaatsOmgewerkte grond, heggen, akkers (akkers en akkerranden), tuinen, braakliggende grond, plantsoenen, dijken, bermen, grasland (weiland) en waterkanten (slootkanten).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandAlgemeen in kleigebieden en in zuidelijk Nederland en vrij zeldzaam in het oosten en midden van het land.
VlaanderenAlgemeen, maar zeldzaam in de Kempen.
WalloniëAlgemeen, maar zeldzaam in de Ardennen.
WereldOorspronkelijk uit Europa, behalve in het noordoosten, Noord-Afrika en Zuidwest-Azië. Nu ook in andere werelddelen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurHaeupler, H. (1976) Bestimmungsschlüssel der Geranium-Arten in Deutschland nach Blattmerkmalen.
Göttinger Floristische Rundbriefe 10 Beibl. 4: 1-1
Kops, J. & H.C. van Hall (1836) Geranium dissectum - slippige Ooijevaarsbek
Flora Batava 7: 504-504
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 3:
77Flora Batava 07:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
325Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
440Nederlandse Oecologische Flora 2:
157Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De stengels zijn bedekt met korte, afstaande haren en klierharen. De laatste met name in de bloeiwijze.
Bladeren De stengelbladeren zijn diep gedeeld in lijnvormige slippen. De rozetbladeren hebben een rode rand. Tijdens de bloei verwelken deze laatste bladeren spoedig.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De uitgerande kroonbladen zijn paarsrood of roze en 4 tot 6 mm lang. Ze zijn even lang als de genaalde kelkbladen.
Vruchten Een kluisvrucht. Op de deelvruchten groeien gewone haren en klierharen. De zaden zijn langlevend (> 5 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.