Ecologie & verspreiding Slanke waterbies staat op open en zonnige, zwak basische en matig stikstofrijke, verstoorde, natte, zoete tot brakke, matig voedselrijke, zwak zure tot kalkhoudende, al of niet humeuze grond. Verder ook in ondiep, matig voedselrijk, zoet tot brak water. De bodems kunnen bestaan uit zand, leem, zavel, klei en laagveen. Ze groeit in duinvalleien en duingraslanden, aan randen van schorren en in zilte graslanden, aan de over van allerlei wateren en in afgravingen. Verder in rietlanden en polderboezems, op dijken en in moerasbossen. Nederland valt geheel binnen het Europese deel van het areaal. De soort is vrij algemeen op de Waddeneilanden en in noordelijk Noord-Holland, vrij zeldzaam in het westen en noorden, in Zeeland en in de Hollandse duinen en elders zeer zeldzaam. Ze is goed te onderscheiden van haar meestal iets forsere evenknie, Gewone waterbies. Bij deze omvat het onderste kafje een kwart tot de helft van de stengel, bij Slanke waterbies is dat ± geheel.
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel, 2015
|
EcologieBodemZonnige, vaak iets open en verstoorde plaatsen op natte, zoete tot brakke, matig voedselrijke, zwak zure tot kalkhoudende, al of niet humeuze grond en in ondiep, matig voedselrijk, zoet tot brak water (zand, leem, zavel, klei en laagveen, niet op hoogveen).
GroeiplaatsZeeduinen (duinvalleien en duingrasland), grasland (zilt weiland), randen van schorren (kwelders), waterkanten en water (greppels, sloten, poelen, kreken, kolken, vijvers en beweide oevers van oude rivierarmen), afgravingen (zandgroeven, leemgroeven en kleigroeven), moerassen (rietland), polderboezems en dijken.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandPlaatselijk vrij algemeen op de Waddeneilanden en in noordelijk Noord-Holland en vrij zeldzaam in het westen en noorden van het land, in Zeeland en in de Hollandse duinen. Elders zeer zeldzaam.
VlaanderenVrij zeldzaam in het kustgebied en zeer zeldzaam in de Kempen.
WalloniëZeer zeldzaam in de zuidelijke Ardennen.
WereldIn alle werelddelen. Het meest in gematigde streken.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurReichgelt, T.J. (1956) Cyperaceae.
Flora Neerlandica : 7-52
van Eeden, F.W. (1884) Heleocharis uniglumis - Eenschubbige Waterbies
Flora Batava 16: 1243-1243
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De rechtopstaande stengels zijn rolrond, een ½ tot 1½ mm dik en dragen geen bladeren. De scheden zijn rood. Slanke waterbies vormt losse zoden.
Bladeren De bladscheden zijn bruin of vaak glanzend paarsrood. De bovenste is ongeveer recht afgesneden.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen), een eindelingse aar. Ze zijn 0,5 tot 2 cm lang en bevatten 5 tot 70 bloemen. Aan de voet zie je 2 bloemloze kafjes, die elk het aartje half omvatten. Het onderste, onvruchtbare kafje omsluit de voet van de aar (vrijwel) helemaal en is meestal bruin van kleur. De bloemen bevatten 2 stempels, maar soms zijn het er 3.
Vruchten Een eenzadige dopvrucht of nootje. De zaadjes zijn meestal 2-zijdig afgeplat en 1 tot 1,8 mm lang. Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.