Ecologie & verspreiding Schildereprijs is te vinden op iets open, zonnige en stikstofarme, fosfaatarme en natte, voedselarme tot matig voedselrijke, zwak zure grond, bestaande uit zand, leem, laagveen en soms op klei. Ook staat ze wel in ondiep water. De overblijvende plant groeit aan allerlei waterkanten, in veenmoerassen en verlandingsvegetaties, in duinpannen, op kapvlakten van moerasbossen, op ijsbaantjes en in natte heiden, in venige hooi- en natte weilanden, in afgravingen en op braakliggende grond. Nederland valt geheel binnen het Europese deel van het areaal. De soort is vrij algemeen in het oosten en midden van het land, zeldzaam in het rivierengebied, in de duinen en in laagveengebieden, zeer zeldzaam in het noordelijke kleigebied en komt niet of nauwelijks voor in Zuid-Limburg en de Flevopolders. Het taxon is achteruit gegaan, voornamelijk door de toegenomen verzuring. De bestuiving geschiedt door insecten of ze bestuift zichzelf, de zaden strooit ze zelf uit of worden door water, wind of mieren verspreid.
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel, 2015
|
EcologieBodemZonnige, iets open plaatsen op natte, voedselarme tot matig voedselrijke, fosfaatarme, zwak zure grond of in ondiep water (zand en laagveen en soms op klei).
GroeiplaatsWaterkanten en water (sloten, weidebeekjes, vennen, greppels, vijvers en poelen), moerassen (veenmoerassen en verlandingsvegetaties), zeeduinen (duinpannen), ijsbaantjes, natte heide, grasland (nat weiland en venig hooiland), afgravingen ('s zomers droogvallende plekken van pas afgegraven terreinen) en kapvlakten van moerasbossen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij algemeen in het oosten en midden van het land en in laagveengebieden, zeldzaam in het rivierengebied en in de duinen en zeer zeldzaam in het noordelijk zeekleigebied en in Zeeland. Niet of nauwelijks in Zuid-Limburg en Flevoland.
VlaanderenVrij zeldzaam, maar zeer zeldzaam in de Leemstreek, de Polders en de Duinen. Het meest in de Kempen.
WalloniëZeldzaam in de Ardennen. Elders zeer zeldzaam.
WereldKoele en gematigde streken op het noordelijk halfrond, met een grote onderbreking in Oost-Siberië. Ingeburgerd in Argentinië, Australië en Nieuw-Zeeland.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurGarjeanne, A.J.M. (1948)
Veronica.
De Levende Natuur 51: 101-108
Kops, J. (1822) Veronica scutellata - Schildzadige Eerenprijs
Flora Batava 4: 286-286
van Eeden, F.W. (1893) Veronica scutellata var pubescens - Schildzadige Eerenprijs
Flora Batava 19: 1497-1497
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De liggende, opstijgend tot rechtopstaande stengels zijn meestal kaal.
Bladeren De niet gesteelde bladeren zijn lijnvormig tot langwerpig, spits, iets gezaagd tot gaafrandig en geleidelijk in een wigvormige of iets afgeronde voet versmald. Ze zijn lichtgroen of bruin aangelopen.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De langgesteelde bloemtrossen zitten meestal afzonderlijk in de oksel van 1 blad van een bladpaar. De as tussen de bloemen is iets geknikt. De bloemen zijn bleekroze, wit of soms bleekblauw met donkerder nerven en 5 tot 6 mm groot.
Vruchten Een doosvrucht. De vruchten zijn sterk zijdelings afgeplat, omgekeerd hartvormig, kaal en veel langer dan de kelk. De zaden zijn langlevend (> 5 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.