Ecologie & verspreiding Stomp kweldergras staat op open, zonnige, vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke, base- en stikstofrijke, vaak verdichte, brakke tot zilte klei- en zandgrond. Ze groeit op kwelders, in zilte graslanden, op onlangs bedijkte terreinen, op omgewerkte grond langs de kust en kustpaden, op en bij aanspoelselgordels. Verder op afgetrapte oevers van kreken en drinkpoelen, aan de voet van zeedijken en op plaatsen met zoute kwel. Tegenwoordig wordt ze ook aangetroffen op mijnsteenbergen, industrieterreinen (nabij metaalfabrieken) en langs gepekelde wegen. Een deel van het Europese areaal omvat de Atlantische kust van dit werelddeel en dus ook Nederland. Ze is algemeen langs de kust van het Waddengebied en plaatselijk in Zeeland, vrij algemeen in Flevoland en plaatselijk in het Noordelijke kleidistrict. Elders voornamelijk langs (auto)wegen. Ze is te herkennen aan de teruggeslagen takken van de bloeiwijze (na de bloei), aan de breed afgeronde of afgeknotte lemma’s en de nerven hiervan die niet tot in de top doorlopen.
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel, 2015
|
EcologieBodemZonnige, open plaatsen op vochtige tot natte, matig voedselrijke tot voedselrijke, brakke tot zilte, vaak verdichte grond (klei en zand).
GroeiplaatsOnlangs bedijkte terreinen, plekken met kwel van zout water, grasland (zilt grasland), bermen (langs gepekelde wegen), omgewerkte grond langs de kust, langs kustpaden, kwelders of schorren (o.a. op afgeplagde plekken), aan de voet van zeedijken, waterkanten (aanspoelselgordels, vertrapte oevers van kreken en drinkpoelen en pas afgestoken kanten van diepe sloten op zeeklei, achter zeedijken of smalle duinstroken op plaatsen met zoute kwel en in wagensporen. Tegenwoordig ook op mijnsteenbergen en industrieterreinen (nabij metaalfabrieken).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandAlgemeen langs de kust in het Waddengebied en plaatselijk in Zeeland, vrij algemeen in Flevoland, plaatselijk in het noordelijk zeekleigebied. Eders voornamelijk langs autosnelwegen.
VlaanderenPlaatselijk vrij algemeen in het kustgebied. Elders zeldzaam, voornamelijk langs autosnelwegen, maar ook op mijnsteenbergen en nabij metaalfabrieken. De soort heeft zich uitgebreid in het binnenland.
WalloniëIngeburgerd langs 's winters gepekelde wegen.
WereldWest-Azië, Noordwest-Afrika en het grootste deel van Europa. Ingeburgerd in Noord-Amerika en Nieuw-Zeeland.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurDuvigneaud, J. & W. Fasseaux (1991)
Puccinellia distans: une graminée en voie d'extension en Belgique.
Dumortiera 48: 1-4
Floristenclub Gelderse Vallei (1979)
Bromus carinatus Hook. et Arn. en
Puccinellia distans (L.) Parl in Midden-Nederland.
Gorteria 9: 232-234
Jansen, P. (1951) Gramineae.
Flora Neerlandica : 7-274
Kops, J. & H.C. van Hall (1828) Poa distans - Wijdstandig Beemdgras
Flora Batava 5: 381-381
Krach, E. & B. Koepff (1980) Beobachtungen an Salzschwaden in Südfranken und Nordschwaben.
Göttinger Floristische Rundbriefe 13: 61-75
Vallei, F.G. (1979)
Bromus carinatus Hook. et Arn. en
Puccinellia distans (L.) Parl. in Midden-Nederland.
Gorteria 9: 232-234
van der Reest, P.J. (1985) Het Rammegors, de vegetatie van een schorrengebied na de bedijking.
Gorteria 12: 217-224
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Bladeren De grijsgroene bladeren zijn vaak vlak. Ze zijn niet vlezig. Elke bladhelft heeft hoogstens 5 ribben.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De ruwe pluimtakken staan loodrecht af. Na de bloei zijn ze teruggeslagen. De onderste staan met 4 of 5 bij elkaar. De aartjes bevatten 4 of 5 bloemen en zijn 4 tot 5 mm lang.
Vruchten Een graanvrucht. Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.