EcologieBodemZonnige plaatsen op vochtige tot natte, matig voedselrijke, vaak brakke tot zilte, kalkhoudende grond (klei, zavel en stenige plaatsen, zelden op zand).
GroeiplaatsGrasland (zilt grasland), hoge kwelders (schorren), zeedijken (buiten bereik van de vloed), uiterwaarden, rivierdijken, zeeduinen (vastgelegde duinen en strandvlakten, die zelden door de zee worden bereikt), opgespoten grond (kalkrijk zand op industrieterreinen) en afgravingen (kleigroeven).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij algemeen in Zeeland, in het aangrenzende rivierengebied en in het Zuid-Hollandse duingebied. Zeldzaam in de Noord-Hollandse duinen, op de Waddeneilanden en in het noordelijk zeekleigebied. Elders zeer zeldzaam.
VlaanderenVrij zeldzaam in het kustgebied, het meest in de Polders. Elders zeer zeldzaam.
WalloniëZeer zeldzaam.
WereldIn Zuid-, Zuidoost-, West- en Midden-Europa, en in Zuidwest-Azië en Noord-Afrika.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL Literatuurde Vries, W. (1972) Over de taxonomische plaats en de variabiliteit van de subspecies van
Lotus corniculatus L. in Nederland.
Gorteria 6: 73-80
van Eeden, F.W. (1898) Lotus tenuifolius - Smalbladige Rolklaver
Flora Batava 20: 1582-1582
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De grijsgroene, liggende tot opstijgende stengels zijn kaal of weinig behaard.
Bladeren De bladeren lijken sterk op die van Gewone rolklaver. De bladeren van de bloeitakken hebben langwerpige tot lijnvormige toegespitste deelblaadjes. Die van de liggende stengelbladeren hebben soms bredere deelblaadjes. De blaadjes van de bovenste stengelbladeren zijn 4 of meer keer zo lang als breed.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen staan afzonderlijk of met 2 tot 4 bij elkaar. De bloeiwijze is armbloemiger en de bloemen zijn iets kleiner dan die van de andere rolklavers. De bloemen zijn heldergeel en worden 0,6 tot 1,2 cm groot. De kelktanden zijn iets langer dan de kelkbuis.
Vruchten Een doosvrucht. De peulen zijn 1½ tot 3 cm lang. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.