EcologieBodemZonnige, open plaatsen (piobiervegetatie) op matig droge tot vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke, kalkrijke, zwaardere grond (klei, rivierklei, mergel, löss en stenige plaatsen).
GroeiplaatsOmgewerkte grond, akkers (akkers, akkerranden en stoppelvelden), afgravingen (kleigroeven en hogere delen in grindgaten), langs spoorwegen (spoorbermen en spoorwegterreinen) en waterkanten tussen grind op rivierstrandjes (in de zomer droogvallende grindoevers).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandPlaatselijk vrij algemeen langs spoorwegen, zeldzaam in Zuid-Limburg en het rivierengebied en zeer zeldzaam in Zeeland.
VlaanderenVrij algemeen in het Maasgebied. Elders zeldzaam tot zeer zeldzaam.
WalloniëVrij algemeen in de Kalkstreek en Lotharingen. Elders zeldzaam tot zeer zeldzaam.
WereldIn Zuidwest-Azië, Noord-Afrika, op enige eilanden in de Atlantische Oceaan en in Zuid-, West- en Midden-Europa. Westelijk en noordelijk tot in Zuid-Engeland, Ierland, Zuid-Scandinavië en Polen. Oostelijk tot in Roemenië. Bulgarije en Griekenland, met een voorpost in de Kaukasus. Ingeburgerd in Australië, Nieuw-Zeeland en in Noord-Amerika.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL Literatuurde Visser, A. (1963) Een fraai akkeronkruidengezelschap op Walcheren.
Gorteria 1: 105-107
Kobus, J.D. (1866)
Flora van Wageningen en aangrenzende gemeenten. A. Ophorst, Wageningen
Kops, J. & J.E. van der Trappen (1846) Linaria elatine - Piekbladige Leeuwenbek
Flora Batava 9: 712-712
Lansing, P. (2017) Hotspot: Akkerreservaat Blikkenburg bij Slot Zeist.
Planten 5: 22-22
Sloff, J.G. & J.L. van Soest (1939) Het fluviatiele district in Nederland en zijn flora II.
Nederlandsch kruidkundig archief. Serie 3 49: 268-306
Verkaar, D. & A. Schenkeveld (1981) Kiemkrachtige zaden van enkele akkeronkruiden gevonden in de bodem van een voormalige akker in Zuid-Limburg.
Gorteria 10: 225-227
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 2:
184Flora Batava 09:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
531Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
647Nederlandse Oecologische Flora 3:
209Wilde Planten 1:
183Wilde-Planten.nl:
paginaAfbeelding in de Zadenatlas (Digital Plant Atlas) Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De vaak liggende stengels zijn vanaf de voet vertakt. Ze zijn vrij slank en behaard of kleverig behaard.
Bladeren De middelste bladeren zijn spiesvormig. De bovenste zijn pijlvormig. De spitse oortjes wijzen opzij of schuin omlaag. De bladeren zijn gesteeld.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De 0,7 tot 1 cm lange bloemen staan afzonderlijk op lange, meestal kale stelen in bladoksels. Ze zijn gelig (soms blauwig) met een paarsrode bovenlip. De spoor is recht. De kelkslippen zijn langwerpig.
Vruchten De doosvrucht is bolvormig. De zaden zijn langlevend (> 5 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Atlasblokken met waarnemingen
Het aantal atlasblokken (5x5 km) waarin de soort is gemeld binnen een periode van vijf jaar (vanaf 1980) of twintig jaar.
Niet gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en het aantal doorgegeven waarnemingen kan sterk variëren per periode,
dus een trend in verspreiding kan hier niet direct uit worden afgelezen. Het opgegeven jaartal is het eerste jaar van de
periode. Bron: gevalideerde waarnemingen uit de NDFF.
© FLORON & NDFF
download hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.