EcologieBodemZonnige, open plaatsen op vochtige, zeer voedselrijk, met name stikstofrijke, vaak vrij zware grond, maar ook wel op zand. Ook op zilte plaatsen (klei, zavel, stenige plaatsen en soms zand).
GroeiplaatsOp vloedmerk aan de rand van kwelders (schorren), tussen stenen van zeedijken, zand- en grindstranden, zeeduinen, akkers, tuinen, braakliggende grond, omgewerkte grond, ruigten, waterkanten (langs greppels en rivieren), ruderale plaatsen (bij mesthopen) en bermen (omgewerkte plaatsen).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandAlgemeen.
VlaanderenAlgemeen, maar zeldzamer in de Kempen.
WalloniëAlgemeen, maar zeldzamer in de Ardennen, met name ten zuiden van Samber en Maas.
WereldOorspronkelijk uit Europa. Nu in een groot deel van het noordelijk halfrond. Ook in Nieuw-Zeeland en Australië.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL Literatuurvan Eeden, F.W. (1889) Atriplex hastata - Spiesbladige Melde
Flora Batava 18: 1378-1378
van Eeden, F.W. (1889) Atriplex hastata var. salina - Spiesbladige Strandmelde
Flora Batava 18: 1382-1382
van Ooststroom, S.J. & T.J. Reichgelt (1965) Enige voor Nederland nieuwe Chenopodiaceae.
Gorteria 2: 89-93
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De rechtopstaande of liggende stengels verkleuren vaak rood. Aan het onderste deel van de hoofdstengel groeien kruisgewijs staande zijstengels en bladeren.
Bladeren De onderste bladeren zijn spiesvormig-driehoekig, met meestal zijwaarts gerichte zijslippen (soms terugwijzend tot schuin naar voren). De bladvoet is afgeknot-wigvormig. Jonge bladeren zijn melig behaard.
Bloemen Eenslachtig (een bloem met alleen mannelijke of alleen vrouwelijke geslachtsorganen). Eenhuizig (mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde plant). De bloemen groeien in vrij dichtbloemige pluimen, die in het onderste deel bebladerd zijn.
Vruchten Een eenzadige dopvrucht of nootje. Het beursje is driehoekig (niet spiesvormig), al dan niet getand, op de rug al of niet met knobbels, aan de voet afgerond of iets hartvormig en alleen daar vergroeid. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.