EcologieBodemZonnige, open plaatsen op droge, vrij voedselarme, kalkrijke, verstoorde zandgrond en op stenige plaatsen. Ze verdraagt enige betreding.
GroeiplaatsWegranden, bermen (omgewerkte plaatsen), akkers, puin, zeeduinen (open plekken in bermen, begraasde duinen en bij bewoning), muren, ruderale plaatsen, ruigten (kalkrijke ruigten), langs spoorwegen (spoorbermen en spoorwegterreinen), industrieterreinen en haventerreinen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandPlaatselijk vrij algemeen in de duinen. Elders zeldzaam tot zeer zeldzaam.
VlaanderenVrij algemeen in het kustgebied. Elders zeldzaam tot zeer zeldzaam. Sterk afgenomen.
WalloniëZeer zeldzaam. Recent niet meer gevonden.
WereldOorspronkelijk uit Europa en Azië. Nu in alle werelddelen, in gematigde en koude streken.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL LiteratuurKops, J. (1800) Sisymbrium sophia - Sophie Water-Kers
Flora Batava 1: 47-47
Zijlstra, O.G. (1993) Geelbloeiende kruisbloemigen in Twente (slot).
Nieuwsbrief FLORON-FWT 8: 1-6
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De naar boven toe vertakte stengels zijn behaard met sterharen, zelden zijn ze kaal.
Bladeren De grijsgroene bladeren zijn 2 of 3 voudig geveerd met lijnvormige bladslippen. Op de bladeren groeien sterharen. Het blad lijkt enigszins op een varenblad.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bleekgele bloemen zijn 2 tot 4 mm groot. De kroonbladen zijn korter dan de kelkbladen.
Vruchten Een doosvrucht. De gebogen tot bijna rechtopstaande hauwen zijn zeer smal (ongeveer 1 mm) en meestal 1½ tot 2½ cm lang (soms 0,8 tot 4½ cm). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.