Ecologie & verspreiding Smalle waterweegbree staat in en langs zonnige, ondiepe en heldere, ± voedselrijke, stilstaande tot zwak stromende, weinig of niet verontreinigde, ± stikstofrijke, basische tot vaak kalkhoudende, zoete of zwak brakke wateren boven een kleibodem, maar soms ook boven veen, grind of humeus zand. Ze groeit aan waterkanten en in wateren (vaak aan buitenrand van de oevervegetatie), in en langs sloten, in wielen en kleigaten, in infiltratiegebieden in de duinen en op de natte delen van opgespoten terreinen. Nederland valt geheel binnen het Europese verspreidingsgebied. De soort is vrij zeldzaam in laagveengebieden, zeldzaam in het rivierengebied en de duinen en is elders zeer zeldzaam. Bestuiving geschiedt door insecten en de vruchten worden hoofdzakelijk door het water verspreid maar ook door watervogels. Het taxon wordt o.a. gekenmerkt door de al vroeg beginnende bloei die gedurende een groot deel van dag duurt, de sterk gekromde stijl en de boven het midden verdikte vruchten die allemaal 2 groeven bezitten.
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel, 2014
|
EcologieBodemZonnige plaatsen in of en langs stilstaand of zwak stromend, ondiep (tot 70 cm), matig voedselrijk tot voedselrijk, maar weinig of niet verontreinigd, zoet of zwak brak, kalkhoudend, helder water met een bodem van klei en soms veen of humeus zand.
GroeiplaatsWaterkanten en water (in meestal wat grotere plassen aan de buitenrand van de oevervegetatie, in en langs sloten tussen bollenvelden, sloten langs spoorwegen, wielen en kleigaten), zeeduinen (infiltratiegebieden) en opgespoten grond (natte delen).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij zeldzaam in laagveengebieden in Zuid-Holland en in de kop van Overijssel en in het Veluwemeer, zeldzaam in het rivierengebied en in de Hollandse duinen. Elders zeer zeldzaam.
VlaanderenZeer zeldzaam in het kustgebied.
WalloniëZeer zeldzaam in het Maasgebied (op 1 plek).
WereldGematigde streken op het noordelijk halfrond. Voornamelijk in de meer continentale gebieden.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurvan Ooststroom, S.J. (1964) 1. Alismataceae.
Flora Neerlandica : 1-15
Vanberg, C. (1994)
Alsima gramineum Lej. an der Elbe bei Damnatz. (Neu- und Wiederfunde bemerkenswerter Gefässpflanzen im Landkreis Lüchow-Dannenberg, Niedersachsen - 2. Teil).
Floristische Rundbriefe 27: 100-106
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 3:
21Heukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
88Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
98Nederlandse Oecologische Flora 4:
226Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Bladeren De bladeren vormen rozetten. De onderwaterbladeren zijn lintvormig, vrij donker groen, tot 1 cm breed en tot 70 cm lang. Aan de topzijn ze in een driehoekige punt versmald. De luchtbladeren hebben een smal spatelvormige bladschijf, die geleidelijk in de steel versmald. Meestal hebben ze een vrij stompe top.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen kunnen zowel onder water (ze gaan dan niet open) als op het land bloeien en vruchtzetten. De bloempluim is vaak meer breed dan hoog. Na de bloei knikken de pluimtakken soms iets terug. De 4 tot 7 mm grote bloemen zijn wit en soms hebben ze een paars aangelopen rand. De kroonbladen zijn langer dan de kelk. De stijl is omgekruld.
Vruchten Een eenzadige dopvrucht of nootje. De nootjes zijn 2 tot 2,75 mm groot en hebben 2 groeven op de rug. Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.