Ecologie & verspreiding Slijkgroen staat op open, zonnige, vochtige tot natte, stikstofarme, matig voedselarme tot voedselrijke, humeuze tot kalkrijke grond (op slib, klei, zand grind). Het milieu kan zwak brak zijn. Ze groeit als kortlevende pionier op droogvallende oevers van rivierlopen, meren, visvijvers, duinplassen, zand- en kleigroeven en op opgespoten grond. De meest geschikte standplaatsen ontstaan uiteraard in warme, droge zomers. Het is soort van de koele en gematigde streken van het Noordelijk Halfrond en Nederland valt geheel binnen het Europese deel van het verspreidingsgebied. Deze lichtkiemer is vrij algemeen in het rivierengebied van Midden-Nederland en is zeer zeldzaam in de Hollandse duinen en in het oosten van het land. De plant vormt vaak matjes met behulp van uitlopers, ondergedoken exemplaren hebben een andere bladvorm. De onaanzienlijke bloemetjes bestuiven vooral zichzelf of krijgen insectenbezoek. De gevormde zaden zijn talrijk, stoffijn en blijven meer dan 5 jaar kiemkrachtig, ze worden door watervogels of door water verspreid.
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel, 2014
|
EcologieBodemZonnige, open plaatsen (pionier) op natte tot vochtige, meestal tijdelijk droogvallende (of tijdelijk overstroomde), matig voedselarme tot voedselrijke, humeuze, kalkarme tot kalkrijke grond. Ook in zwak brak milieu (slib, klei, zand en grind).
GroeiplaatsWater en waterkanten (modderige rivieroevers, oevers van meren, drooggevallen bodems van rivierlopen, periodiek drooggelegde visvijvers en periodiek overstroomde plaatsen), zeeduinen (duinplassen), afgravingen (zand- en kleigroeven) en opgespoten grond (niet blijvend).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandZeldzaam in het rivierengebied in Midden-Nederland en zeer zeldzaam in de Hollandse duinen en in het oosten van het land.
VlaanderenZeer zeldzaam.
WalloniëZeer zeldzaam in het zuiden.
WereldKoele en gematigde streken op het noordelijk halfrond.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurDe Jonghe, A. (1983) Een nieuwe vondst van
Limosella aquatica L. te Ekeren (prov. Antwerpen).
Dumortiera 26: 22-24
De Langhe, J.E. & R. D'hose (1984) In verband met
Limosella aquatica.
Dumortiera 28: 36-36
Gohimont, A.M., A. Gohimont & R. Fabri (1989) Une Scrophulariaceae peu commune en Haute-Ardenne,
Limosella aquatica L. à Elsenborn (prov. Liège, Belgique).
Dumortiera 45: 17-18
Kops, J. & H.C. van Hall (1844) Limosella aquatica - Spatelvorming Slijkgroen
Flora Batava 8: 603-603
Londo, G. (1964)
Limosella aquatica L. in de duinen bij Zandvoort.
Gorteria 2: 1-4
Sloff, J.G. & J.L. van Soest (1939) Het fluviatiele district in Nederland en zijn flora II.
Nederlandsch kruidkundig archief. Serie 3 49: 268-306
Täuber, T. (1998) Neu- und Wiederfunde von Arten der Zwergbinsen-Gesellschaften in Niedersachsen. Teil 1: Landkreise Solltau-Fallingbostel (SFA), Celle (CE) und Gifhorn (GF).
Floristische Rundbriefe 32: 74-80
Täuber, T. (2000) Neu- und Wiederfunde von Arten der Zwergbinsen-Gesellschaften in Niedersachsen. Teil 2: Landkreise Aurich (AUR), Wittmund (WTM), Leer (LER), Friesland (FRI) und Cloppenburg (CLP).
Floristische Rundbriefe 33: 135-145
Verhaeghe, F. (2012) Twee groeiplaatsen van
Limosella aquatica (slijkgroen) en een nieuwe groeiplaats van
Pulicaria vulgaris (klein vlooienkruid) rond de Blankaart (Woumen) in 2011.
Dumortiera 101: 46-47
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De stengels zijn iets klierachtig behaard. Vaak vormt Slijkgroen matjes.
Bladeren De bladeren van het wortelrozet zijn lang gesteeld, lijnvormig-langwerpig tot spatelvormig en vaak boven het midden het breedst. Verder zijn ze ongetand en vrij vlezig. In het water zie je priemvormige of lang gesteelde, eivormige drijfbladeren.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De kortgesteelde, alleenstaande bloemen groeien in de bladoksels. De bloemkroon is rozewit, 2 tot 5 mm breed, klokvormig en heeft 5 uitgespreide, vrij spitse slippen. De bloemen hebben 4 meeldraden. De kelk is 5-spletig met driehoekige slippen.
Vruchten Een doosvrucht. Stoffijne zaden. De zaden zijn langlevend (> 5 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.