EcologieBodemZonnige, soms licht beschaduwde plaatsen op droge tot vochtige, voedselarme, zure, kalkarme grond (zand, leem, grind en hoogveen).
GroeiplaatsHeide, grasland (schraal grasland), bermen, hellingen, zeeduinen, bossen, langs spoorwegen (spoorbermen en spoorwegterreinen), afgravingen (zandgroeven), op aangevoerd zand, verlaten zandige akkers, waterkanten (langs greppels en heidevennen) en moerassen (op mosbulten in levend hoogveen en oud veenmosrietland).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandAlgemeen in het oosten en midden van het land, op de Waddeneilanden en in noordelijk Noord-Holland. Vrij zeldzaam in Zuid-Limburg, in de Hollandse en Zeeuwse duinen en in laagveengebieden.
VlaanderenVrij algemeen. Algemeen in de Kempen.
WalloniëVrij algemeen, maar algemeen in de Ardennen.
WereldIn Europa, behalve in het meest zuidoostelijke deel. Ook in Noord-Marokko en op enkele plaatsen in Klein-Azië en West-Siberië. Ingeburgerd in oostelijk Noord-Amerika en Nieuw-Zeeland.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL LiteratuurDueck, T.A., L.J. van der Eerden, B. Beemsterboer & J. Elderson (1991) Nitrogen uptake and allocation by Calluna vulgaris (L.) Hull and Deschampsia flexuosa (L.) Trin. exposed to 15NH3.
Acta botanica neerlandica 40: 257-267
Helsper, H.P.G. & G.A.M. Klerken (1984) Germination of Calluna vulgaris (L.) Hull in vitro under different pH-conditions.
Acta botanica neerlandica 33: 347-353
Hoste, I., F. Verloove, C. Nagels, L. Andriessen & J. Lambinon (2009) De adventievenflora van in België ingevoerde mediterrane containerplanten.
Dumortiera 97: 1-16
Jansen, J. (1928) De struikheide (
Calluna vulgaris).
De Levende Natuur 33: 140-143
Janssen, J. (1927) Over Calluna vulgaris Omnium sanctorum en andere vormen.
De Levende Natuur 31: 370-373
Kops, J. & H.C. van Hall (1844) Erica vulgaris - Gewone Heide
Flora Batava 8: 597-597
Maes, N.C.M. (2013)
Inheemse bomen en struiken in Nederland en Vlaanderen-Herkenning, verspreiding, geschiedenis en gebruik. Boom
Prins, A.H., J.J.M. Berdowski & M.J. Latuhihin (1991) Effect of NH4-fertilization on the maintenance of a Calluna vulgaris vegetation.
Acta botanica neerlandica 40: 269-279
Willems, J.H. (1988) Soil seed bank and regeneration of a Calluna vulgaris community after forest clearing.
Acta botanica neerlandica 37: 313-320
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De stengels zijn sterk vertakt. Jonge planten hebben een korte, min of meer opgerichte hoofdstengel en liggende tot opstijgende, tegenover elkaar staande en in een kring uitgespreide zijtakken, die vaak bijworteltjes vormen. Vanaf ongeveer 7 jaar vormen ze een stammetje met forse zijtakken. Vaak vormt Struikhei uitgestrekte matten.
Bladeren De niet gesteelde bladeren blijven in de wintergroen en zijn 1 tot 4 mm lang. Ze staan tegenover elkaar en zijn lijnvormig tot langwerpig. Ze staan in 4 rijen en bedekken elkaar als dakpannen. Aan de voet zijn ze in 2 priemvormige oortjes verlengd.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De paarsrode, roze of soms witte bloemen vormen naar 1 kant gekeerde, dichte trossen. De kelkbladen zijn vrij en kroonbladachtig. Ze zijn langer dan de echte kroonbladen. De 4 kroonbladen zijn met elkaar vergroeid. Ze hebben dezelfde kleur als de kelkbladen. De bloemen bevatten 8 meeldraden.
Vruchten Een doosvrucht. De zaden zijn langlevend (> 5 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.