Ecologie & verspreiding Stomp fonteinkruid staat op zonnige, soms licht beschaduwde plaatsen in ondiep, stilstaand tot langzaam stromend, matig voedselrijk, zwak zuur tot neutraal, meestal kalkarm, zoet water boven een minerale tot organische bodem met (vaak) een dikke laag vrij grof bezinksel. Ze groeit in tal van wateren en watertypen. Nederland valt geheel binnen één van de verbrokkelde delen van het Europese deelareaal. De soort is vrij zeldzaam in laagveengebieden en zeldzaam in het rivierengebied. Elders zeer zeldzaam en niet aanwezig in Zeeland, Flevoland en Zuid-Limburg. De stengels zijn afgeplat en hebben afgeronde randen en zijn vanaf de voet vertakt. De bladen zijn olijfgroen of –bruin, stomp, waterafstotend en hebben drie tot vijf nerven. De buitenste zijnerven zijn bij de top met de middennerf verbonden. De binnenste zijnerven zijn, indien aanwezig ver onder de top met de buitenste verbonden. De steunblaadjes zijn aan de voet open. Zie ook de andere soorten van deze sectie !
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel, 2014
|
EcologieBodemZonnige, soms licht beschaduwde plaatsen in ondiep, matig voedselrijk, stilstaand tot langzaam stromend, zwak zuur tot neutraal, meestal kalkarm, zoet water met een minerale tot organische bodem (dikwijls met een tamelijk dikke laag vrij grof bezinksel en veen).
GroeiplaatsWater (beken, kleine rivieren, kanalen, vijvers, poelen, plassen, sloten, afgravingen, oude rivierlopen, laagveenplassen, grachten, ook in door bomen overschaduwde vijvers en brede sloten).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij zeldzaam in laagveengebieden en zeldzaam in het rivierengebied. Elders zeer zeldzaam. Niet in Zeeland, Flevoland en Zuid-Limburg.
VlaanderenZeldzaam in de Kempen. Elders zeer zeldzaam.
WalloniëZeer zeldzaam.
WereldIn Noord-, West- en Midden-Europa, Noord-Amerika (voornamelijk in het oosten) en op verspreide plaatsen in Siberië.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurClason, E.W. (1964) 5a. Potamogetonaceae.
Flora Neerlandica : 37-79
Papenburg, G. (2016) Inventarisatie van Fonteinkruiden in de Garyper bûtlânnen.
Planten 4: 20-21
van der Ploeg, D.T.E. (1968) Potamogeton, Elodea en ruilverkavelingen.
Gorteria 4: 113-114
Vöge, M. (2005) Wachstum und Reproduktion bei Laichkräutern: im gemässigten Klima und im niederarktischen Grönland.
Floristische Rundbriefe 39: 67-72
Vuyck, L. (1901) Potamogeton obtusifolius - Stompbladig Fonteinkruid
Flora Batava 21: 1643-1643
Wiegleb, G. (1976) Die Verbreitung einge Wasserpflanzen, besonders der Gattung Potamogeton im südlichen und östlichen Niedersachsen.
Göttinger Floristische Rundbriefe 10: 11-15
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De stengels zijn afgeplat en hebben afgeronde randen. Meestal zijn ze vanaf de voet vele malen vertakt.
Bladeren De ondergedoken bladeren lijken op gras. Ze zijn roodachtig of donkergroen, lijnvormig, 2 tot 4 mm breed en hebben 3 nerven of soms 5. De bladtop is meestal afgerond en heeft een kort topspitsje. De meestal iets afstaande en elkaar overlappende steunblaadjes zijn tot de voet vrij en vliezig. De buitenste zijnerven zijn bij de top met de middennerf verbonden. De binnenste zijnerven zijn, als ze aanwezig zijn, ver onder de top met de buitenste verbonden. Soms drijven de bovenste bladeren op het water.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De aar is dichtbloemig en bevat meestal 6 tot 8 bloemen, maar soms ook meer. De aarsteel is 1 tot 2 cm lang. De bloemen zijn groenig.
Vruchten Een steenvrucht. De vruchten zijn 4-delig en 3 tot 4 mm lang. Ze bevatten dicht opeenstaande zaadjes. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.