Ecologie & verspreiding Kroontjeskruid is te vinden op open en zonnige, vochtige en voedselrijke, omgewoelde, zwak zure tot basen- en kalkrijke, humusrijke en losse, stikstofrijke bodems, het meest op leem en klei. Ze groeit op omgewerkte grond en in gronddepots, in tuinen en hakvruchtakkers, in moestuinen en wijngaarden, op braakliggende grond en in plantsoenen, op open plekken in bermen en dijken. De éénjarige pionier stamt oorspronkelijk uit Zuid-Europa, is al voor de eerste eeuw ingevoerd en is tegenwoordig als cultuurvolger een kosmopoliet geworden in alle werelddelen. Het taxon is algemeen in Zuid-Limburg, het rivierengebied, in Zeeland, in laagveengebieden en in de noordelijk zeeklei- en stedelijk gebieden en is elders schaars. Deze Wolfsmelk is binnen de eenjarige soorten goed te herkennen aan de bladeren die aan de top fijn getand zijn, aan de meestal vijfstralige schermen en gele randklieren zonder hoorntjes en verder draagt de doorvrucht geen wratten, is geheel glad en zijn de zaden gegroefd.
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel, 2015
|
EcologieBodemZonnige, open plaatsen (pioniervegetatie) op vochtige, voedselrijke, omgewoelde grond (het meest op leem en klei).
GroeiplaatsOmgewerkte grond, gronddepots, tuinen, moestuinen, akkers (hakvruchtakkers), wijngaarden, braakliggende grond, plantsoenen en bermen en dijken (open plekken).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij algemeen in Zuid-Limburg, in het rivierengebied, in Zeeland, in laagveengebieden en in het noordelijk zeekleigebied. Elders zeldzaam.
VlaanderenAlgemeen, maar zeldzaam of plaatselijk ontbrekend in de Kempen.
WalloniëVrij algemeen, maar zeldzaam in de Hoge Ardennen.
WereldOorspronkelijk uit Zuid-Europa. Nu in alle werelddelen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLBeschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De meestal staande stengels zijn min of meer kaal.
Bladeren De verspreid staande bladeren zijn geelachtig groen, spatelvormig tot eirond en, boven het midden het breedst. Ze zijn wigvormig in de steel versmald en hebben een kort steel. Verder zijn ze stomp, naar de top fijn getand en 2-4 cm. De schutbladen zijn net zo als de stengelbladeren.
Bloemen Eenslachtig (een bloem met alleen mannelijke of alleen vrouwelijke geslachtsorganen). Eenhuizig (mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde plant). De bloeiwijze bestaat meestal uit vijf schermstralen, die samen op een kroontje lijken. De honingklieren op de rand van de schijnbloemen zijn eivormig met afgeronde uiteinden, maar als ze iets gebogen zijn, dan staan ze met de holle kant naar binnen.
Vruchten Een kluisvrucht. De vruchten zijn 2½-3½ mm lang. Ze zijn glad en hebben geen wratjes. De zaden zijn bruin en hebben groefjes. De zaden zijn langlevend (langer dan vijf jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.