EcologieBodemZonnige, open plaatsen (pionier) op droge, voedselarme, zure, kalkarme zandgrond, maar soms ook op leem, veen, klei en grind.
GroeiplaatsZeeduinen, dijken (oude kleidijken), akkers (graanakkers), heide (min of meer open plaatsen), stuifzand (vermengd met enig organisch materiaal), grasland (open plekjes), bermen (open plaatsen), steile randjes, waterkanten (langs greppels), langs spoorwegen (spoordijken) en afgravingen (zandgroeven).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij algemeen op de hoge zandgronden in het oosten en midden van het land, op de Waddeneilanden en in de duinen van noordelijk Noord-Holland en vrij zeldzaam elders in de duinen. Op andere plaatsen is de plant zeer zeldzaam.
VlaanderenVrij zeldzaam in de Kempen en in de Duinen. Elders zeldzaam tot zeer zeldzaam. Sterk afgenomen.
WalloniëZeldzaam in de Ardennen en de Famenne en zeer zeldzaam in de Leemstreek en Lotharingen. Achteruitgaand.
WereldWest-Europa en in het noordelijke deel van Midden-Europa.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De rechtopstaande stengels zijn kaal en niet of nauwelijks bebladerd.
Bladeren De meestal kale rozetbladeren zijn liervormig, veerspletig tot veerdelig en met een stompe eindslip. Zelden zijn ze niet gedeeld.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De 2-3 mm grote, witte bloemen vormen samen losbloemige trossen. De kroonbladen zijn ongelijk van grootte, niet ingesneden en 1-2 mm. Bloemen met een zeer korte stijl.
Vruchten Een doosvrucht. De afgeplatte, eivormige hauwtjes zijn smal gevleugeld. Ze zijn 3-4 mm met een stompe of uitgerande top en rechtafstaande steeltjes. De zaden zijn langlevend (langer dan vijf jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.