Ecologie & verspreiding Kortarige zeekraal groeit als pionier en zoutbehoevende soort op open en zonnige, natte en voedselrijke, sterk zilte zand- en kleigrond. De eenjarige en vormrijke plant groeit buitendijks voornamelijk boven de gemiddelde-hoogwaterlijn in schorvegetaties en is vooral binnendijks algemeen op ± open, sterk zilte terreinen, zoals inlagen, afgegraven terreinen en langs kreken. Het een kosmopoliet en komt als kustplant en bewoner van zoutsteppen vermoedelijk in alle werelddelen voor. Nederland valt geheel binnen het deelareaal langs de West-Europese kusten. Het taxon, dat in de herfst sterk rood verkleurt, is in Nederland algemeen langs de kusten van Zeeland en het Waddengebied. Men doet er goed om meerdere kenmerken in beschouwing te nemen om verwisseling met Langarige zeekraal te vermijden. Bestuiving geschiedt door de wind en de zaden worden door water of wind verspreid. Zeekraal wordt als groente gegeten, vroeger ingelegd in azijn als winterkost en gewaardeerd als een goed middel tegen scheurbuik.
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel & Niko Buiten, 2015
|
EcologieBodemZonnige, open plaatsen op natte, voedselrijke, zilte grond (zand en klei).
GroeiplaatsSlikkige kwelders (schorren) boven de gemiddeld-hoogwaterlijn en op zandige, sterk zilte plaatsen binnen de dijken.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandAlgemeen langs de kust in Zeeland en het Waddengebied.
VlaanderenVrij zeldzaam in het kustgebied.
WalloniëNiet in Wallonië.
WereldVermoedelijk in alle werelddelen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurJanssen, J.A.M., G.A. de Groot, J. Bovenschen & A.S. Kers (2023) De taxonomie van zeekralen (
Salicornia L.) (Amaranthaceae) in Nederland.
Gorteria 45: 11-32
Janssen, J.A.M., R. Haveman, A.S. Kers & I. de Ronde (2012) De Zandzeekraal-associatie (Salicornietum decumbentis) in Nederland.
Stratiotes 43: 26-33
Kadereit, G., M. Piirainen, J. Lambinon & A. Vanderpoorten (2012) Cryptic taxa should have names: Reflections in the glasswort genus
Salicornia (Amaranthaceae).
Taxon 61: 1227-1239
Kops, J. & H.C. van Hall (1828) Salicornia herbacea - geleedde Zeekraal
Flora Batava 5: 356-356
Koutstaal, B.P., H. Schat & P.F.M. Elenbaas (1985) De
Salicornia-soorten van Zuidwest-Nederland.
Gorteria 12: 191-205
Lahondère, C. (2004) Les salicornes s.l. sur les côtes francaises.
Bulletin de la Société Botanique du Centre-Ouest 24: 6-122
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De stengels zijn vertakt. De zijstengels staan min of meer dwars af. Tegen het eind van de bloei zijn ze vaak sterk rood aangelopen tot donkerpaars.
Bladeren De vlezige bladen staan paarsgewijs tegenover elkaar en zijn met de stengel vergroeid.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). Een eindstandige aar die tot 3 cm lang wordt. De bloemen staan met drie bijeen, van elk drietal heeft het middelste een dekseltje met een boogvormige (ronde, niet geknikte) top. Dit dekseltje is duidelijk groter dan dat van de andere twee bloemen.
Vruchten Een eenzadige dopvrucht of nootje. De 0,6-1,4 mm grote zaden zijn kleiner en dichter behaard dan die van Langarige zeekraal. De helmhokjes zijn 0,25-0,55 mm. De dekseltjes laten gemakkelijk los als de zaden rijp zijn. De zaden zijn langlevend (langer dan vijf jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Atlasblokken met waarnemingen
Het aantal atlasblokken (5x5 km) waarin de soort is gemeld binnen een periode van vijf jaar (vanaf 1980) of twintig jaar.
Niet gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en het aantal doorgegeven waarnemingen kan sterk variëren per periode,
dus een trend in verspreiding kan hier niet direct uit worden afgelezen. Het opgegeven jaartal is het eerste jaar van de
periode. Bron: gevalideerde waarnemingen uit de NDFF.
© FLORON & NDFF
download hoge resolutieFenologie bloeiendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.