EcologieBodemZonnige tot licht beschaduwde plaatsen op vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke, kalkrijke, humushoudende grond (klei, löss, leem en mergel).
GroeiplaatsDijken, bermen, akkers (akkerranden), hellingen, kapvlakten, heggen, bosranden, bossen (langs bospaden), langs holle wegen, waterkanten (rivieroevers) en langs spoorwegen (spoorbermen).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandZeldzaam in Zuid-Limburg en zeer zeldzaam in het rivierengebied bij Nijmegen en langs de Maas in Midden-Limburg.
VlaanderenZeldzaam in de Leemstreek, langs de Schelde en in de Maasvallei. Elders zeer zeldzaam.
WalloniëVrij zeldzaam in de Kalkstreek en Lotharingen. Elders zeer zeldzaam.
WereldZuidwest-Azië, Noord-Afrika (Atlasgebied), Zuid-, West- en Midden-Europa. Noordelijk tot in Nederland en Schotland.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL LiteratuurSloff, J.G. & J.L. van Soest (1939) Het fluviatiele district in Nederland en zijn flora II.
Nederlandsch kruidkundig archief. Serie 3 49: 268-306
van Eeden, F.W. (1889) Sambucus Ebulus - Lage Vlier
Flora Batava 18: 1396-1396
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De vingerdikke stengels zijn kaal, gegroefd, meestal niet vertakt en gevuld met wit merg.
Bladeren De bladeren bestaan uit vijf tot dertien langwerpige, 5-15 cm lange, fijn gezaagde deelblaadjes. De steunblaadjes aan de voet van de blad-as zijn eirond en gezaagd. Ze verspreiden een duidelijke geur.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen vormen een vlakke tuil van 5-16 cm aan de stengeltop, maar soms ook in de oksels van de bovenste bladeren. De bloemen zijn wit of soms roze. De helmknoppen zijn rood.
Vruchten Een steenvrucht. De niet eetbare bessen zijn zwart. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Atlasblokken met waarnemingen
Het aantal atlasblokken (5x5 km) waarin de soort is gemeld binnen een periode van vijf jaar (vanaf 1980) of twintig jaar.
Niet gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en het aantal doorgegeven waarnemingen kan sterk variëren per periode,
dus een trend in verspreiding kan hier niet direct uit worden afgelezen. Het opgegeven jaartal is het eerste jaar van de
periode. Bron: gevalideerde waarnemingen uit de NDFF.
© FLORON & NDFF
download hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.