EcologieBodemZonnige tot licht beschaduwde, vaak wat open plaatsen op vochtige tot vrij natte, voedselrijke tot zeer voedselrijke of zwak brakke, vaak omgewerkte en kalkhoudende grond (vrijwel alle grondsoorten).
GroeiplaatsWaterkanten (langs sloten, greppels, grachten, beken en op slootbagger), bossen (grienden en loofbossen), bosranden, struwelen, kapvlakten, bermen (verstoorde plekken), omgewerkte grond, ruigten, industrieterreinen, afgravingen, akkers, braakliggende grond, langs spoorwegen (licht beschaduwde spoorwegterreinen), brongebieden en drooggevallen zandplaten.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij algemeen tot plaatselijk algemeen.
VlaanderenAlgemeen, maar minder algemeen of plaatselijk ontbrekend in de Kempen en de Polders.
WalloniëPlaatselijk vrij algemeen.
WereldEuropa, West-Azië en Noordwest-Afrika.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL LiteratuurSavelsbergh, E. (1981) Detailzeichnungen von zehn heimischen
Epilobium-Arten.
Göttinger Floristische Rundbriefe 15: 24-30
van Eeden, F.W. (1889) Epilobium tetragonum - Vierkantige Basterdwederik
Flora Batava 18: 1418-1418
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De harde, vezelige stengels zijn twee- of vierkantig. Verder zijn ze kort behaard of kaal en vaak rood aangelopen. In de herfst worden aan de voet bladrozetten gevormd.
Bladeren De lichte tot donkergroene, tegenoverstaande bladeren zijn glanzig, scherp, onregelmatig getand en langwerpig. Ze zijn niet of zeer kort gesteeld en hebben een wigvormige tot zwak hartvormige voet.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De roze kroonbladen zijn 4-8 mm. De stempel is knotsvormig en niet vierspletig. De kelkbladen hebben geen klierharen. De bloemknoppen zijn spits.
Vruchten Een doosvrucht. De vruchten zijn 7-10 cm lang, zonder klierharen. De zaden zijn langlevend (langer dan vijf jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.