EcologieBodemLicht of halfbeschaduwde, soms zonnige plaatsen op vrij droge tot vrij natte, maar meestal vochtige, matig voedselrijke, kalkhoudende lichte, zwak zure tot kalkrijke, humeuze grond (klei, leem, mergel, zand en stenige plaatsen).
GroeiplaatsBossen (loofbossen, omgewerkte plaatsen in bossen), bosranden, kapvlakten, heggen, struwelen, houtwallen, zeeduinen (oudere duinstruwelen en duinbossen), waterkanten (beekoevers), aan de voet van oude muren, ravijnen, in oude knotbomen en rotsachtige plaatsen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij algemeen in Zuid-Limburg en in de duinen en zeldzaam in laagveengebieden en op de zandgronden in Noord-Brabant en Midden-Nederland. Elders zeer zeldzaam.
VlaanderenVrij algemeen in de duinen, de Leemstreek, de Voerstreek en het Maasgebied. Elders zeldzaam.
WalloniëVrij algemeen in het Maasgebied, de zuidelijke Ardennen en Brabant. Elders zeldzaam.
WereldGematigde streken in Europa, Azië en Noordwest-Afrika (Atlasgebergte) Ingeburgerd in Nieuw-Zeeland en op een paar plaatsen in Noord-Amerika.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL LiteratuurBeringen, R. (2019) Ribes divaricatum een Amerikaanse kruisbes.
Kijk op Exoten 7: 18-19
Kops, J. & J.E. van der Trappen (1849) Ribes uva crispa - Stekelige Aalbes
Flora Batava 10: 727-727
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De takken zijn sterk vertakt, met één tot drie stekels op een gemeenschappelijke voet.
Bladeren De bladeren zijn ongeveer 3 cm breed, rondachtig, diep ingesneden, met drie tot vijf lobben en van onderen (evenals de bladstelen) zacht behaard.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De hangende bloemen groeien in groepjes van één tot drie. Ze zijn geelgroen, paars- of rozeachtig groen en vaak een paarsige rand. De teruggeslagen kelkslippen zijn langwerpig tot eirond en hebben dezelfde kleur als de kroonbladen.
Vruchten Een bes. De bessen zijn eivormig, groenachtig geel of paarsrood, groen gestreept, netvormig getekend, borstelig behaard en worden 1-2 cm. De zaden zijn zeer kortlevend (korter dan één jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.