Ecologie & verspreiding Krulzuring staat op zonnige, open en grazige, minerale en voedselrijke, vochtige en niet of weinig zure, meestal gestoorde, soms brakke bodems, die bestaan uit zand, leem, zavel of klei en staat ook op stenige plaatsen. De overblijvende plant groeit in weilanden met een wisselende waterstand en in graslanden in de uiterwaarden, in verstoorde bermen en op dijken, langs rivieroevers, sloten, greppels en meren. Verder op braakliggend terreinen en akkers, in ruigten en langs heggen, op weinig begroeide, droogvallende kanten van duinplassen, op gestoorde duinpaden en ijsbaantjes, op vloedmerken en ruderale plaatsen. Het verspreidingsgebied omvat oorspronkelijk Europa, West-Azië en Noord-Afrika en ze is als kosmopoliet tegenwoordig aanwezig in de gematigde en koele delen van alle werelddelen en is zeer algemeen in ons land. Typisch zijn de rozet- en stengelbladen die lancetvormig zijn en aan de top en de voet versmald, de randen zijn sterk gekroesd en de vruchtkleppen dragen 3 knobbels. Men lette op Bermzuring, de bastaard met Ridderzuring!
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel, 2015
|
EcologieBodemZonnige, open of grazige plaatsen op vochtige, niet of weinig zure, voedselrijke en meestal verstoorde grond. Ook op brakke grond (zand, leem, zavel, klei en stenige plaatsen).
GroeiplaatsHeggen, bermen (verstoorde plaatsen), waterkanten (o.a. langs rivieren, sloten en meren), akkers, ruigten, waterkanten (o.a. langs greppels), ruderale plaatsen, braakliggende grond, grasland (weiland in uiterwaarden en gescheurd grasland), dijken, zeeduinen (langs duinplassen en in duinbermen die tegen verstuiving bedekt zijn met hooi of stro), ruigten op vloedmerkgordels langs de kust en ijsbaantjes.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandZeer algemeen.
VlaanderenZeer algemeen, maar iets minder algemeen in het oosten van de Kempen.
WalloniëAlgemeen, maar iets minder algemeen in de Hoge Ardennen.
WereldOorspronkelijk uit Europa, West-Azië en Noord-Afrika. Nu in alle werelddelen. Het meest in gematigde en koudere streken.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLPagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 3:
138Flora Batava 07:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
277Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
550Nederlandse Oecologische Flora 1:
153Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Bladeren De donkergroene, langwerpige bladeren hebben gekroesde randen. Naar de top zijn ze versmald. Ze zijn niet of zwak hartvormig, hebben een korte steel en worden tot 30 cm.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De al of niet vertakte, meestal smalle bloempluim is rijkbloemig. De takken groeien tamelijk rechtop. De bloemen zijn groenig, de binnenste bloemdekbladen zijn eivormig, hebben een hartvormige voet en meestal een knobbel.
Vruchten Een eenzadige dopvrucht of nootje. De vruchtkleppen zijn eirond tot rondachtig met een gave rand. Ze worden 3½-6 mm, vrijwel steeds alle drie met een knobbel. Vruchten en zaden verschillen in grootte. De zaden zijn langlevend (langer dan vijf jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.