Ecologie & verspreiding Kegelsilene staat op open en zonnig, droog en voedselarm, neutraal tot kalkrijk, omgewerkt duinzand en op stenig substraat. De eenjarige plant groeit in mosduinen, in duingraslanden en droge, neutrale graslanden, in bermen en zandwallen, in betreden grasveldjes, in duinweiden en verstoorde plaatsen, op hellingen en puin, op zanddijkjes en op aangevoerd duinzand van spoorweg- en bouwterreinen en andere ruderale plaatsen. Het areaal omvat vooral de steppegebieden in Zuidwest-Azië en in het Middellandse-Zeegebied, maar ook in droge streken in West-Europa, noordelijk tot in het uiterste zuiden van Scandinavië. Ze is ingeburgerd in Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. In Nederland is de soort vrij zeldzaam in het duingebied, zeldzaam in het Urbaan district (Rijnmond) en is zeer zeldzaam in het rivierengebied en op de Waddeneilanden. Kegelsilene is gemakkelijk herkenbaar aan haar 20-30 nervige kelk waarbij de nerven niet met elkaar verbonden zijn en verder aan de bovenaan beklierde stengel.
CC-BY-SA 3.0 Niko Buiten & René van Moorsel, 2015
|
EcologieBodemZonnige, open plaatsen op droge, voedselarme, neutrale tot kalkrijke, omgewerkte grond (duinzand en stenige plaatsen).
GroeiplaatsZeeduinen (mosduinen, bermen, zandwallen, betreden grasveldjes, grasland (duingrasland en droog neutraal grasland), duinweiden en verstoorde plaatsen), ruderale plaatsen, bermen (aangevoerd duinzand), bouwterreinen (aangevoerd duinzand), hellingen, puin, zanddijkjes en langs spoorwegen (spoorwegterreinen).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij zeldzaam in de Hollandse en Zeeuwse duinen, zeldzaam in stedelijke gebieden in de Rijnmond en zeer zeldzaam of uitgestorven in het rivierengebied en op Terschelling en Ameland.
VlaanderenVrij zeldzaam in het duingebied. In het binnenland alleen adventief (tijdelijk).
WalloniëVroeger zeer zeldzaam in de zuidelijke Ardennen.
WereldVooral in steppegebieden in Zuidwest-Azië en in het Middellandse-Zeegebied, maar ook in droge streken in West-Europa, noordelijk tot in het uiterste zuiden van Scandinavië. Ingeburgerd in Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurKops, J. (1822) Silene conica - Kegelvormige Silene
Flora Batava 4: 312-312
Sloff, J.G & J.L. van Soest (1938) Het fluviatiele district in Nederland en zijn flora.
Nederlandsch kruidkundig archief. Serie 3 48: 199-249
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 2:
291Flora Batava 04:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
294Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
532Nederlandse Oecologische Flora 1:
207Wilde Planten 1:
247Wilde-Planten.nl:
paginaAfbeelding in de Zadenatlas (Digital Plant Atlas) Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De zacht grijsachtig behaarde stengels zijn bovenaan kleverig behaard.
Bladeren De middelste en bovenste bladeren zijn langwerpig tot lijnvormig en niet breder dan 0,5 cm. De onderste bladeren zijn gesteeld, de bovenste niet.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De 4-5 mm grote, alleenstaande of met weinig bij elkaar groeiende bloemen zijn bleekroze tot paarsrood of soms wit. De kroonbladen zijn iets ingesneden. Ze steken weinig uit de stevige, groene of roodbruine kelk, stevige kelk. De kelk is kegelvormig, sterk geribd (met dertig nerven) en bolt later op. De kelkslippen zijn smal driehoekig. Bloemen met drie stijlen.
Vruchten Een doosvrucht. De openspringende kelk is sterk opgeblazen. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.