Ecologie & verspreiding Geknikte vossenstaart is een voorzomerbloeier op voedselrijke, lagere delen van beweide graslanden die bij voorkeur in de winter nat zijn. Daarbij heeft de soort baat bij natte perioden in de winter,maar verdraagt geen langdurige overstroming. In de verspreiding is de soort na 1950 geholpen door meer bemesting en komt inmiddels in heel Nederland voor, met uitzondering van enkele plaatsen op de Veluwe. De Geknikte vossenstaart is een laag tot middelhoog gras met blauwgrijze aren, die tijdens de bloei naar bruin verkleuren. De soort ontleent de naam aan de paars-rode knievormige knopen. Geknikte vossenstaart komt als begeleider voor in de associatie van Borstelbies en Moerasmuur (nat grasland) en is daarin tegenwoordig als pionier afhankelijk graafwerk.Geknikte vossenstaart komt samen voor met Fioringras en Ruw beemdgras en kan in de groeiwijze op Fioringras lijken.
CC-BY-SA 3.0 Martin Stolp, 2015
|
EcologieBodemZonnige, open tot grazige, vaak verstoorde plaatsen op natte (vaak wisselende waterstanden), voedselrijke, zwak zure tot kalkrijke grond (klei, leem, zand, löss, veen en stenige plaatsen). Ook in brak milieu en in ondiep water.
GroeiplaatsGrasland (weiland, uiterwaarden, boezemland en slecht ontwaterd hooiland), waterkanten (o.a. langs vervuilde vennen), greppels, braakliggende grond, drooggevallen plassen, vertrapte plekken bij de ingang van weilanden, zeeduinen, kale (lemige) zandvlakten, langs paden en soms tussen straatstenen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandZeer algemeen, maar iets minder algemeen in Zuid-Limburg en op de Veluwe.
VlaanderenZeer algemeen, maar wat minder in de duinen, in de leemstreek en in de Maasvallei.
WalloniëAlgemeen.
WereldNoordwest-Azië en Europa, behalve in het het Middellandse-Zeegebied. Ingeburgerd in Australië en Noord-Amerika.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurJansen, P. (1951) Gramineae.
Flora Neerlandica : 7-274
Kops, J. & H.C. van Hall (1832) Alopecurus geniculatus - Geknikte Vossestaart
Flora Batava 6: 402-402
Sloff, J.G. & J.L. van Soest (1939) Het fluviatiele district in Nederland en zijn flora II.
Nederlandsch kruidkundig archief. Serie 3 49: 268-306
Vuyck, L. (1915) Alopecurus geniculatus glomeratus - Geknikte vossestaart met afzonderlijke kluwens
Flora Batava 24: 1843-1843
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 3:
22Flora Batava 06:
plaatFlora Batava 24:
plaat 1843Heukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
230Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
273Nederlandse Oecologische Flora 5:
183Wilde Planten 1:
110Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De aan de voet liggende stengels zijn geknikt opstijgend. Soms drijven ze in het water. Ze wortelen op de vaak paarsrode knopen. Het onderste stengeldeel is vaak vertakt (matten vormend). De stengelvoet is soms min of meer verdikt.
Bladeren De grijsgroene bladen zijn 2-8 mm breed. Het tongetje is 2-5 mm en in het midden veel hoger dan aan de randen. De bladscheden zijn iets opgeblazen. De ribben op de bovenkant van de bladen zitten dicht bij elkaar en springen sterk uit (scherp driehoekig).
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloeiwijze is 3-7 mm breed. De aartjes zijn 2½-3½ mm lang. De 1½-2 mm lange helmknoppen zijn wit, paars of lichtgeel en worden later bruin. De naald van het onderste kroonkafje is onder het midden aangehecht.
Vruchten Een graanvrucht. De zaden zijn langlevend (langer dan vijf jaar). Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.