EcologieBodemZonnige, vaak snel opwarmende, vrij open (pioniervegetaties) tot grazige plaatsen op droge, matig voedselarme tot matig voedselrijke, zwak zure grond (zand, leem en stenige plaatsen).
GroeiplaatsBermen, grasland, langs spoorwegen (spoordijken en spoorwegterreinen), mijnsteenbergen, afgravingen (leemgroeven en grindgaten), ruigten, bosranden, kapvlakten, heide, tussen straatstenen, industrieterreinen en stortplaatsen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij algemeen in Zuid-Limburg en vrij zeldzaam in de rest van Limburg. Elders zeer zeldzaam.
VlaanderenZeldzaam tot zeer zeldzaam. Het meest in het noordelijke Maasgebied.
WalloniëZeldzaam tot zeer zeldzaam.
WereldWest-Azië, Oost-, Zuid- en Midden-Europa. Westelijk tot in Nederland en België. Hongaars havikskruid komt van oorsprong uit Midden-Europa, westelijk tot in het oosten van België en het oosten van Frankrijk. Florentijns havikskruid komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Europa en Zuidwest-Azië.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL LiteratuurGottschlich, G. (2020) Synopse der für Deutschland nachgewiesenen Arten und Unterarten der Gattung
Hieracium s. l. (
Hieracium s. str. und
Pilosella), aufgeschlüsselt nach Vorkommen in den einzelnen Bundesländern.
Forum Geobotanicum 9: 1-59
Pagina's in standaardwerkenHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
634Heukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
634Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
695Nederlandse Oecologische Flora 4:
210, als Hieracium piloselloides, incl. Hieracium bauhiniiWilde-Planten.nl:
paginaAfbeelding in de Zadenatlas (Digital Plant Atlas) Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De grijsgroene stengels zijn meestal weinig behaard. Hoogstens drie stengelbladen. Met of zonder uitlopers. Hongaars havikskruid: Met uitlopers.
Bladeren Bladrozetten met vaak talrijke bladen. De bladen zijn smal spatelvormig tot lijnvormig, meestal smaller en spitser dan die van Weidehavikskruid. Hongaars havikskruid: Met wijd uiteenstaande bladen.
Bloemen Veel bloemhoofdjes in een tuil, soms met één of enkele lager aftakkende neventuiltjes. De bloemen zijn geel zonder een rode kleur aan de onderkant. Er zijn alleen lintbloemen. Hongaars havikskruid: Met omwindsels met meer klierloze haren dan klierharen.
Vruchten De zaden zijn bruin. Hongaars havikskruid: De nootjes zijn donker bruinpurper.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.