Ecologie & verspreiding Gehoornde klaverzuring groeit op zonnige, open, droge tot vochtige, voedselrijke standplaatsen. Zij staat aan de rand van tuinen, in plantsoenen, in akkers, boomgaarden, kustduinen, op ruderale plaatsen, omgewerkte grond, stenige plaatsen, maar vooral tussen stoepstenen en aan de voet van muren. Verder komt de plant voor op braakliggende terreinen, waar ze vaak uit gedumpt tuinafval opgroeit. Het plantje geldt in Nederland als een zeldzaam akkeronkruid, maar blijkt de laatste jaren in opmars in het stedelijk gebied. De soort was zo’n dertig jaar geleden nog nauwelijks op straat te bekennen, maar is nu een uitgesproken stadsplant geworden. Gehoornde klaverzuring komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa.
CC-BY-SA 3.0 Niko Buiten, 2016
|
EcologieBodemZonnige, open plaatsen op matig droge tot vochtige, voedselrijke grond.
GroeiplaatsAkkers (hakvruchtakkers), moestuinen, ruderale plaatsen, plantsoenen, tussen straatstenen, aan de voet van muren, boomgaarden, omgewerkte grond, zeeduinen en stenige plaatsen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandPlaatselijk vrij algemeen. Voornamelijk in stedelijke gebieden.
VlaanderenVrij algemeen ingeburgerd. Voornamelijk in het westen en midden van Vlaanderen. Toegenomen.
WalloniëZeldzaam ingeburgerd.
WereldOorspronkelijk uit Zuid-Europa. Nu ook elders in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Afrika, Zuidwest- en Zuidoost-Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. Sinds de zestiende eeuw in West-Europa.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurGroom, Q., S. Meeus, S.B. Janssens, L. Leus & I. Hoste (2021) Hybridization of
Oxalis corniculata and
O. dillenii in their non-native range.
Phytokeys 178: 17-30 [beschrijft de hybride Oxalis x vanaelstii]
Hoste, I. (2012) Een sleutel voor het genus
Oxalis in België, met commentaar bij de waargenomen soorten.
Dumortiera 101: 9-22
Hoste, I. (2014) Een eerste waarneming van Oxalis exilis in België.
Dumortiera 105: 19-22
Hoste, I., F. Verloove, C. Nagels, L. Andriessen & J. Lambinon (2009) De adventievenflora van in België ingevoerde mediterrane containerplanten.
Dumortiera 97: 1-16
Jansen Jo, h. (1947)
Oxalis uittienii Joh. Jansen, nov. hybr. (
O. stricta L. X
O. corniculata L. var.
purpurea Parlat.).
Nederlandsch kruidkundig archief. Serie 3 54: 246-247
van Eeden, F.W. (1889) Oxalis corniculata - Gehoornde gele Klaverzuring, Koekkoeksbrood met geele bloemen
Flora Batava 18: 1377-1377
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De kruipende of opstijgende stengels wortelen op de knopen.
Bladeren De verspreid staande bladen zijn drietallig en vrij harig. De deelblaadjes zijn hartvormig. De bladsteel is vrij lang. Aan de voet zitten twee bladschede-achtig vergroeide, bruinachtige of groene steunblaadjes van ongeveer 2 mm.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De gele bloemen groeien in een één- tot zevenbloemige bloeiwijze. Ze zijn 4-7 mm groot. De kroonbladen zijn aan de top vaak iets uitgerand.
Vruchten Een doosvrucht. De behaarde vruchten staan op teruggeknikte stelen. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.