Ecologie & verspreiding Windhalm staat op open en zonnige, ± voedsel- en stikstofrijke, humusarme en losse, matig droge en kalkarme, meestal zwak zure zand- en leembodems, maar ook op löss en mergel. Ze groeit in graan- en braakliggende akkers, in akkerranden en omgewoelde bermen, in de zeeduinen en op omgewerkte, ruderale plaatsen. Verder in plantsoenen, tussen straatstenen en in zandgroeven, op spoorweg- en haventerreinen, op open plekken in loofbossen en weilanden. De plant stamt oorspronkelijk (in minder forse vorm) uit de zoutsteppen van Zuid-Rusland en aangrenzende streken. Nederland ligt tegenwoordig geheel binnen het Europese deel van het areaal. De eenjarige soort is algemeen in het zuiden, midden en oosten van het land, vrij zeldzaam in het rivierengebied en de duinen en is zeldzaam in de laagveen- en noordelijke kleigebieden. Het taxon is achteruit gegaan met de teloorgang van de roggeteelt. Vroeger werd er een gele kleurstof uit gewonnen die voor het verven van wol geschikt was.
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel, 2015
|
EcologieBodemZonnige, open plaatsen op matig voedselrijke tot voedselrijke, matig droge, humusarme, kalkarme en meestal zwak zure grond (zand, leem, maar soms op löss of mergel).
GroeiplaatsAkkers (graanakkers), omgewoelde bermen, omgewerkte grond, zeeduinen, ruderale plaatsen, plantsoenen, tussen straatstenen, afgravingen (zandgroeven), langs spoorwegen (spoorwegterreinen) en industrieterreinen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij algemeen in het oosten en midden van het land, in de duinen, Zeeland en Zuid-Limburg, vrij zeldzaam in het rivierengebied en zeldzaam in laagveengebieden, het noordelijk zeekleigebied en in de duinen.
VlaanderenAlgemeen, maar achteruitgaand.
WalloniëVrij algemeen, maar vrij zeldzaam tot zeldzaam in het gebied ten zuiden van de Amber en de Maas.
WereldWest- en Midden-Azië en Europa, behalve in de meest westelijke en zuidelijke delen. Ingeburgerd in Nieuw-Zeeland en in het oosten van Noord-Amerika.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurde Koning, R. (1996) Gezocht: Windhalm.
Nieuwsbrief Werkgroep Florakartering Drenthe 28: 4-7
Dijkstra, A. (1996) Grote windhalm.
Nieuwsbrief Werkgroep Florakartering Drenthe 28: 3-3
Kops, J. (1807) Agrostis Spica venti - Windvangend Struis Gras
Flora Batava 2: 151-151
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 3:
28Flora Batava 02:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
228Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
274Nederlandse Oecologische Flora 5:
106Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De rechtopstaande of aan de voet geknikte stengels zijn glad.
Bladeren De bladen zijn vlak, 3-4 mm breed en aan beide kanten ruw. Het tongetje is 0,3-1 cm en vaak rafelig ingesneden.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De grote bloempluim staat wijd uit en is ragfijn vertakt. De pluim is vaak paars aangelopen en wordt tot 30 cm lang met lange zijtakken. De aartjes zijn 2-3 mm en bevatten elk één bloem. Ze hebben een 5-7 mm lange naald. De helmknoppen zijn meer dan 1 mm. De kelkkafjes zijn niet genaald, iets ongelijk en worden 1½ tot 2 mm.
Vruchten Een graanvrucht. De zaden zijn kortlevend (één tot vijf jaar). Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.