Ecologie & verspreiding Gegolfd fonteinkruid is de bastaard van Glanzend- en Ongelijkbladig fonteinkruid. Ze staat in zonnige, niet te ondiepe, heldere, matig voedselrijke, stilstaande of traag stromende, meestal kalkrijke, zoete wateren boven een bodem van klei, zand of veen, zelden op leem. Ze groeit in diverse, matig voedselrijke wateren, zoals sloten en visvijvers. Aangezien beide stamouders bewoners zijn van de gematigde streken op het Noordelijk Halfrond en Nederland bij beide oudersoorten geheel binnen het areaal van Europese deel van de soort valt kan de hybride in principe overal in Nederland optreden. In ons land komt de bastaard uiterst zelden voor in Noord-Brabant en Drenthe, verder op de grens van het Drents- en het Laagveendistrict. De glanzend licht (geel)groene plant staat wat kenmerken betreft tussen de beide ouders in, zo hebben de aanwezige drijfbladen een golvende bladrand die gedeeltelijk onder het wateroppervlak duikt. Deze bastaard vormt ogenschijnlijk normaal ontwikkelde, bijna half-cirkelvormige vruchten, maar de kiemkracht van deze vruchten is, voor zover bekend, nooit aangetoond.
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel, 2014
|
EcologieBodemZonnige plaatsen in niet te ondiep, helder, matig voedselrijk, stilstaand of traag stromend, meestal kalkrijk, zoet water met een bodem van klei, zand of veen, zelden op leem.
GroeiplaatsVoedselrijke wateren, o.a. in sloten en visvijvers.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandZeer zeldzaam o.a. in Fryslân en in Noord-Brabant (o.a. bij Nieuwkuyk). Vroeger ook in het Zuidlaarder Meer.
VlaanderenWaarschijnlijk verdwenen. Vroeger zeer zeldzaam in de Kempen.
WalloniëNiet in Wallonië.
WereldWaarschijnlijk in hetzelfde gebied als Glanzig fonteinkruid.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurD'hose, R. & A. Vermeyen (1980)
Potamogeton zizii Koch et Roth in de Noorderkempen.
Dumortiera 16: 1-4
Denys, L., J. Packet, K. Scheldeman, G. Braem & T. Neels (2012)
Potamogeton ×
angustifolius opnieuw in Vlaanderen aanwezig.
Dumortiera 101: 23-29
Papenburg, G. (2016) Inventarisatie van Fonteinkruiden in de Garyper bûtlânnen.
Planten 4: 20-21
van der Ploeg, D.T.E. (1977) Nieuwe vondsten van enige
Potamogeton-hybriden in Friesland.
Gorteria 8: 129-133
Vöge, M. (2005) Wachstum und Reproduktion bei Laichkräutern: im gemässigten Klima und im niederarktischen Grönland.
Floristische Rundbriefe 39: 67-72
Wiegleb, G. (1976) Die Verbreitung einge Wasserpflanzen, besonders der Gattung Potamogeton im südlichen und östlichen Niedersachsen.
Göttinger Floristische Rundbriefe 10: 11-15
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Bladeren Drijfbladen met een golvende bladrand die gedeeltelijk onder het wateroppervlak duikt.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen zijn groenig.
Vruchten Een steenvrucht. Deze bastaard vormt 2-2½ mm lange, bijna half-cirkelronde vruchtjes, waarvan niet bekend is of ze ook kiemkrachtig zijn. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Atlasblokken met waarnemingen
Het aantal atlasblokken (5x5 km) waarin de soort is gemeld binnen een periode van vijf jaar (vanaf 1980) of twintig jaar.
Niet gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en het aantal doorgegeven waarnemingen kan sterk variëren per periode,
dus een trend in verspreiding kan hier niet direct uit worden afgelezen. Het opgegeven jaartal is het eerste jaar van de
periode. Bron: gevalideerde waarnemingen uit de NDFF.
© FLORON & NDFF
download hoge resolutie