Ecologie & verspreiding Gevlekt longkruid groeit op halfbeschaduwde tot beschaduwde plaatsen op vochtige, voedselrijke, humeuze, matig kalkarme leem- en zandgrond. Zij staat in loofbossen, parkbossen, in holle wegen in de schaduw van bomen en struiken, bij buitenplaatsen, kastelen en in andere stinzenmilieus. In Nederland is de soort zeldzaam in Zuid-Limburg. Elders in Nederland komt zij voor als stinzenplant of is zij opgeslagen uit tuinafval. Als stinzenplant komt zij voor in bossen bij stinzenmilieus in Friesland en Groningen, in het rivierengebied en aan de binnenduinrand. Het is een regionale stinzenplant die gemakkelijk verwilderd. In Kennemerland werd het bij het begin van de achttiende eeuw als ingeburgerd beschouwd. De plant is in de handel verkrijgbaar. Zij is een fraaie bodembedekker met wit gevlekte bladeren die in het voorjaar maandenlang bloeit. De bloeiende bloemtrosjes kleuren eerst roze-rood, later blauwpaars. Vermoedelijk als gevolg van verwildering vanuit tuinen en opslag vanuit tuinafval is de soort recent toegenomen.
CC-BY-SA 3.0 Niko Buiten, 2014
|
EcologieBodemHalf beschaduwde tot beschaduwde plaatsen op vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke, lemige, humeuze, licht zure tot kalkrijke grond (leem en lemig zand).
GroeiplaatsBossen (kalkrijke loofbossen, hellingbossen en beekdalbossen), zeeduinen (landgoedbossen langs de binnenduinrand), bij buitenplaatsen, struwelen, bosranden en langs holle wegen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandZeldzaam in Zuid-Limburg. Elders alleen als stinsenplant.
VlaanderenWaarschijnlijk inheems in de Vlaamse Ardennen. Elders zeldzaam ingeburgerd, het meest in de Leemstreek.
WalloniëZeldzaam in Brabant en het Maasgebied. Elders zeer zeldzaam.
WereldMidden- en Oost-Europa. Noordelijk tot in Zuid-Scandinavië, oostelijk tot in Polen, Slowakije en Roemenië en zuidelijk tot in Noord-Italië en de Balkan. Ingeburgerd in Groot-Brittannië.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurKops, J. & J.E. van der Trappen (1846) Pulmonaria officinalis - Gewoon Longenkruid
Flora Batava 9: 645-645
van Ooststroom, S.J. (1961) 98. Boraginaceae.
Flora Neerlandica : 92-140
Vermeulen, J. (1915) Pulmonaria officinalis.
De Levende Natuur 20: 60-60
Weeda, E.J. (1970) Over de groeiplaatsen van
Pulmonaria officinalis L. en
Gagea lutea (L.) Ker-Gawl in Bekendelle.
Gorteria 5: 90-92
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 2:
255Flora Batava 09:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
466Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
584Nederlandse Oecologische Flora 3:
126Stinzenplanten (P.A. Bakker & E. Boeve, 1985):
92Wilde Planten 1:
82Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De stengels zijn ruw behaard. De soort groeit in pollen.
Bladeren De gesteelde, wit gevlekte wortelbladen zijn driehoekig-eirond met een toegespitste top en een hartvormige voet. De niet gesteelde stengelbladen zijn eirond en omvatten de stengel voor de helft.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloeiwijze is stijf behaard. De bloemen zijn eerst roze, later worden ze blauw. Ze zijn trompetvormig en ongeveer 1 cm lang. De kelk is buis- tot klokvormig. De tanden zijn driehoekig en half zo lang als de buis. Tekst HF24: Bloemkroonbuis van binnen onder de haarring kaal.
Vruchten Een splitvrucht. De nootjes zijn glanzend bruin met een vlezig aanhangsel. De zaden zijn zeer kortlevend (korter dan één jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.
De bloeiperiode is dit jaar 2 dagen eerder dan het langjarig gemiddelde.