Ecologie & verspreiding Grote teunisbloem wordt ook wel gesplitst in goed herkenbare microsoorten (Amerikaanse school). Zie het tabblad taxonomie voor de microsoorten die we onder dit taxon samennemen.
CC-BY-SA 3.0Â Laurens Sparrius, 2018
|
EcologieBodemZonnige, open plaatsen op droge, voedselarme tot matig voedselrijke, kalkhoudende, vaak omgewerkte grond (zand en stenige plaatsen en soms op mergel).
GroeiplaatsHellingen, zeeduinen, ruigten (kalkrijke ruigten), bouwterreinen (stadsuitbreidingen), bermen (open plekken en langs net aangelegde wegen), industrieterreinen, haventerreinen, langs spoorwegen (spoorwegterreinen), afgravingen (zandgroeven), braakliggende grond, tussen straatstenen en omgewoelde plekken.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij zeldzaam, maar plaatselijk algemeen in de Zeeuwse en Hollandse duinen en in stedelijke gebieden.
VlaanderenAlgemeen in de duinen. De soort komt hier in ieder geval al sinds het begin van de twintigste eeuw voor. Elders zeldzamer, hoofdzakelijk in de omgeving van de grote steden.
WalloniëZeldzaam.
WereldIn de tweede helft van de 18de eeuw is de soort Grote teunisbloem in Europa ontstaan uit verschillende Teunisbloemhybriden uit Noord-Amerika. Plaatselijk ingeburgerd in gematigde gebieden in Europa, Azië (o.a. in Japan) en Australië.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurBüscher, D. (2000) Zur Ausbreitung einiger Pflanzenarten entlang von Verkehrswegen im mittleren Westfalen.
Floristische Rundbriefe 33: 93-97
Rostanski, K. & F. Verloove (2015) The genus Oenothera (Onagraceae) in Belgium.
Dumortiera 106: 12-42
Spruytenburg, H. (1911) Zonnedauwplantjes.
De Levende Natuur 16: 359-359
van Eeden, F.W. (1893) Oenothera spectabilis / Onagra spectabilis - Grootbloemige Onagra
Flora Batava 19: 1466-1466
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 3:
112Flora Batava 19:
plaat 1466Heukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
329Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
446Nederlandse Oecologische Flora 2:
224Wilde Planten 1:
250, als Oenothera biennisWilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De rechtopstaande stengel is behaard en met rode knobbeltjes.
Bladeren De bladeren groeien eerst in een rozet. Ze zijn breed langwerpig met gekreukelde randen. De bovenste bladeren zijn smaller, kleiner en hebben meestal een witte middennerf.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). Grote bebladerde aren met gele bloemen. De kroonbladen zijn 3½-6 cm. De stijl is 2-6 cm. De kelkbladen hebben rode strepen of worden later helemaal rood. Het vruchtbeginsel heeft rode knobbeltjes.
Vruchten Een doosvrucht met haren en met een rode voet. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.