EcologieBodemZonnige tot licht beschaduwde plaatsen op droge tot vochtige, voedselarme tot matig voedselrijke, zure tot zwak zure, humushoudende grond (meestal op zand of leem, soms op zure klei).
GroeiplaatsBossen, houtwallen, struwelen, kapvlakten, lanen, beschaduwde bermen, wegkanten, grasland (zandige plaatsen en soms in nat, zuur hooiland), zandige akkers, heide, kanaalbermen en waterkanten.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandAlgemeen in het oosten en midden van het land, in Zuid-Limburg en de Hollandse en Zeeuwse duinen. Elders vrij zeldzaam tot zeldzaam, met name in kleistreken.
VlaanderenAlgemeen, maar wat minder algemeen in het kustgebied en in het Maasgebied.
WalloniëAlgemeen, maar zeldzamer in het Maasgebied en in de zuidelijke Ardennen.
WereldOverwegend in West- en Midden-Europa, voor een groot deel ontbrekend in de noordelijke, oostelijke en zuidelijke randgebieden van Europa.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De stengels zijn kaal, maar op of vlak onder de knopen zie je een dichte kraag van haren. Het gras vormt uitgestrekte matten.
Bladeren De bladen zijn 3-8 mm breed en meestal zacht behaard. De bladrand heeft geen afstaande haren.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De rugnaald op de bovenste, mannelijke bloem is geknikt en steekt boven het aartje uit. De kelkkafjes zijn kaal.
Vruchten Een graanvrucht. De zaden zijn zeer kortlevend (korter dan één jaar). Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje). Vaak ontstaan er echter geen zaden.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.