Ecologie & verspreiding Goudzuring staat, vaak als pionier op open en zonnige, natte en drooggevallen, voedselrijke, zoete of brakke, stikstofrijke bodems, bestaande uit zand, zavel, klei en veen. Ze staat vooral op plekken met een schommelend waterpeil langs stilstaand of langzaam stromend water. De 1- tot 2-jarige plant groeit op vegetatiearme, slikkige grond, langs rivieren, meren en vijvers, op drooggevallen bodems van rivieren, langs spaarbekkens, greppels, weilandsloten en kanalen. Verder op iets ruderale grond en langs duinplassen, in kleiputten en moerassen, op opgespoten grond en industrieterreinen. Het areaal omvat alle werelddelen, maar ze ontbreekt in grote delen van Afrika. De soort is plaatselijk vrij algemeen in West-Nederland, het laagveen- en het noordelijke kleigebied, Flevoland en het rivierengebied. Ze wordt nogal eens verward met Moeraszuring, maar bij Goudzuring zijn de vruchtstelen draaddun (tegen over vrij stijf en dik), de rijpe, vruchtdragende bloeipluimen zijn goudkleurig (tegen over bruinachtig) en de tanden van de vruchtkleppen zijn deels langer dan de vruchtkleppen (tegen over hooguit even lang als de vruchtkleppen).
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel, 2015
|
EcologieBodemZonnige, open plaatsen (pionier) op natte, drooggevallen, voedselrijke tot zeer voedselrijke (stikstofrijke), zoete of brakke grond (zand, zavel, klei en veen). Vooral op plekken met een schommelend waterpeil. Langs stilstaand of langzaam stromend water.
GroeiplaatsVegetatiearme slikkige bodems, waterkanten (o.a. rivieren, meren, vijvers, spaarbekkens, greppels, weilandsloten en kanalen), zeeduinen (langs duinplassen), enigszins ruderale plaatsen, afgravingen (kleiputten), moerassen, drooggevallen bodems van rivierlopen en opgespoten grond.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandPlaatselijk vrij algemeen in West-Nederland, in laagveengebieden, het noordelijk zeekleigebied, Flevoland, het rivierengebied en in de Hollandse duinen. Elders zeldzaam.
VlaanderenVrij algemeen langs rivieren en in het vijvergebied van Midden-Limburg. Zeldzaam in de Kempen en de Leemstreek.
WalloniëZeldzaam.
WereldAlle werelddelen, maar ontbreekt in het grootste deel van Afrika. In Noord-Amerika groeit een andere ondersoort.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurClignez, M. (1981) Observations sur
Rumex maritimus L. en Brabant.
Dumortiera 19-20: 12-13
van der Sman, A.J.M., O.F.R. van Tongeren & C.W.P.M. Blom (1988) Growth and reproduction of Rumex maritimus and Chenopodium rubrum under different waterlogging regimes.
Acta botanica neerlandica 37: 439-450
van Eeden, F.W. (1884) Rumex maritimus - Zee-zuring
Flora Batava 16: 1253-1253
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De stengels staan rechtop. De stelen van de vruchtdragende bloemdekken zijn fijn en dun. De bloempluim heeft tot bovenaan bebladerde takken.
Bladeren De lijnvormige tot langwerpige bladen zijn zowel naar de voet als naar de top versmald.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloempluim is vrij los vertakt tot kegelvormig met kluwenvormige dicht op elkaar staande schijnkransen. De binnenste bloembladen zijn geelbruin. De tanden zijn eivormig-driehoekig, lang en smal.
Vruchten Een eenzadige dopvrucht of nootje. De vruchtpluim is goudgeel. De vruchtkleppen hebben fijne, naaldvormig versmalde tanden, die voor een deel langer zijn dan vruchtklep zelf. De knobbels zijn smal eivormig. Het vruchtsteeltje is dun en langer dan de vruchtkleppen. De zaden zijn langlevend (langer dan vijf jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.