EcologieBodemZonnige tot licht beschaduwde plaatsen op natte, matig tot zeer voedselrijke grond of in matig voedselrijk tot zeer voedselrijk, neutraal, hard, zoet tot zeer zwak brak, stilstaand tot zwak stromend, ondiep water (zand, leem, zavel, veen en klei).
GroeiplaatsGrienden, bossen (moerasbossen), moerassen (drijftillen en verlandingsvegetaties), waterkanten en water (oude rivierlopen, laagveenplassen, rietkragen, onbevaren kanalen, kreken, greppels, sloten, rivieren en op beekstrandjes) en het zoetwatergetijdengebied.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandAlgemeen in laagveengebieden en het rivierengebied en vrij algemeen in het oosten en midden van het land en in het noordelijk zeekleigebied. Elders zeldzaam en zeer zeldzaam in Zuid-Limburg.
VlaanderenZeldzaam. Sterk achteruitgegaan.
WalloniëZeldzaam tot zeer zeldzaam.
WereldEuropa, behalve in de meest noordelijke en de zuidelijke delen. Ook in West-Siberië.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL LiteratuurKops, J. (1814) Sium latifolium - Breedbladige Water-Eppe
Flora Batava 3: 182-182
van Moorsel, R.C.M.J. & B. Odé (2000)
Apium,
Berula en
Sium.
Gorteria 26: 244-245
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De stengels van deze giftige plant zijn kaal, sterk gegroefd, kantig en hol. Grote watereppe heeft geen uitlopers.
Bladeren De ondergedoken bladeren zijn twee- tot drievoudig geveerd met lijnvormige, getande slippen. De andere bladeren zijn 3-6 cm lang, meestal geveerd, vaak met slechts twee paar blaadjes, en fijn gezaagd. Het eindelingse deelblaadje is lang gesteeld.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen groeien in schermen van 6-10 cm breed met vijftien tot dertig stralen. De witte bloemen zijn ongeveer 4 mm. De kelkbladen zijn priemvormig en vaak ongelijk. Twee tot zes omwindselbladen.
Vruchten Een splitvrucht. De vruchten zijn eivormig, 3-4 mm, met vrij brede, sterk uitspringende ribben en korte stijlen. De deelvruchten zijn rond. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.