EcologieBodemZonnige of soms licht beschaduwde plaatsen op droge tot matig vochtige, voedselarme tot matig voedselrijke, weinig of niet bemeste, meestal kalkarme, zwak zure, maar soms kalkrijke grond (zand, leem, zavel, löss en veen).
GroeiplaatsGrasland (laagblijvend schraal grasland, droog, zuur grasland, weiland, hooiland en schrale gazons), langs holle wegen, bermen, op steile kantjes, dijken, wallen, heide (grazige plaatsen), greppelkantjes, begraafplaatsen (op klei) en zeeduinen (duingrasland en duinberkenbos).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandAlgemeen, maar vrij zeldzaam in het rivierengebied, in Flevoland en in de zeekleigebieden.
VlaanderenAlgemeen, maar zeldzaam in de Polders.
WalloniëAlgemeen.
WereldEuropa, behalve in het hoge noorden en noordoosten. Oostelijk tot in de Kaukasus. Ook op enkele verspreide plaatsen in Afrikaanse gebergten. Ingeburgerd in Nieuw-Zeeland, Australië en Noord-Amerika.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De stengels vormen losse groepjes of staan soms afzonderlijk. Vooral na de bloei staan ze vaak schuin omhoog.
Bladeren De lichtgroene bladeren zijn vlak en 2-4 mm breed. Aan de randen groeien enkele lange wimperharen.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De dichte, eivormige, bruine bloemhoofdjes staan met hoogstens zeven bij elkaar in een schermvormige, verder niet vertakte bloeiwijze één hoofdje groeit aan de stengeltop te midden van de andere hoofdjes. De bloemen hebben meestal vrij lange stelen, die later vaak terugbuigen. Ze hebben zes bruine bloembladen van 3-4 mm met een doorschijnende rand. Het schutblad van de bloeiwijze is meestal minder hoog dan de gesteelde aartjes. De helmknoppen zijn 1-2 mm lang, minstens twee keer zo lang als de helmdraden.
Vruchten Een doosvrucht. De zaden hebben aan de voet een aanhangsel, dat minstens half zo lang is als de rest van het zaad. Zonder de aanhangsels zijn de zaden bijna bolvormig. De zaden zijn kortlevend (één tot vijf jaar). Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.